Vysoký tlak krve 3

09.06.2016 14:16

Tak jako mnoho rostlin je mnoho rostlinných olejů vhodných pro léčbu vysokého tlaku krve. Dalo by se říci, že když je nějaká rostlina vhodná pro léčbu vysokého tlaku krve, tak je vhodný i její olej. Ovšem až tak stejné to není. Rostlinné (esenciální) oleje obvykle obsahují množství dalších látek, které se v jiných částech rostliny nevyskytují. Je však dosti olejů shodných s rostlinou vhodnou na léčbu vysokého tlaku krve. Zde si uvedeme některé vhodné rostlinné (esenciální i neesenciální) oleje. Popis olejů a jejich aplikační formu a další důležité informace si přečtete v knize „Léčivé oleje – Hemzal“.

 

Andělikový (Archangelica officinalis) – používá se olej z kořene (někdy i z jiných částí). Snižuje vysoký tlak krve, uvolňuje napětí cév.

Varování!

Užívat nesmí těhotné a kojící ženy, osoby užívající léky na ředění krve a diabetici.

 

Amarantový (Amaranthus caudatus; Amaranthus cruentus; Amaranthus hypochondriacus aj.) - olej ze semen lisovaný za studena. Ateroskleróza, vysoký tlak krve, uvolnění cév.

Varování!

Užívat nemají osoby trpící na ledvinové a žlučové kameny.

 

Arganový (Argania spinosa) - olej z jader plodů lisovaný za studena. Posiluje srdce, krevní oběh, cévy.

Varování!

Užívání u dětí, těhotných a kojících žen, musí být konzultováno s odborníkem!

 

Arašídový (burákový) (Arachis hypogaea) – používá se olej z plodů (arašídů) lisovaný za studena. Ateroskleróza, vysoký tlak krve, posílení srdce, posílení cév, prevence ischemické choroby, zlepšení krevního oběhu.

Varování!

Nebezpečí alergie.

 

Avokádový (Persea americana) – používá se olej z plodu nebo semen lisovaný za studena. Mezi oběma oleji je rozdíl, a to i v aplikování! Ateroskleróza, vysoký tlak krve, posílení srdce a cév, zlepšení krevního oběhu, zlepšení vylučování moči.

 

Bazalkový (Ocium sanctum; Ocium basilicum) - používá se olej z květů a listů. Chrání srdce a cévy (hlavně prevence), podporuje vylučování moči, uplatňje se při léčbě zánětů ledvin, močové trubice a měchýře.

Varování!

Užívat nesmí děti, těhotné a kojící ženy, epileptici. Senioři velmi opatrně! Neředěný naleptává kůži! Předávkování je nebezpečné a může způsobit mělké dýchání, krev v moči, poruchy tepu, křeč, závrať a dokonce i kóma. Ihned nutná lékařská pomoc!

 

Čajovníkový (Camellia oleifera; Camellia sinensis) - používá se olej ze semen získaný lisováním za studena. Podporuje funkce srdce a cév, snižuje vysoký tlak krve, používá se při ischemické chorobě srdeční → ICHS.

 

Černuchový (Nigela sativa) - používá se olej ze semen získaný lisováním za studena. Léčí vysoký tlak krve, podporuje srdce, zlepšuje pružnost cév.

 

Česnekový (Allium sativum; Allium ursinum) - rozšiřuje cévy, snižuje srdeční spasmy, spasmy mozkových cév, posiluje srdeční sval, zabraňuje ateroskleróze, zlepšuje elasticitu cév, eliminuje dušnost, prevence trombózy.

Varování!

Pravidelná nebo velmi častá konzumace většího množství čerstvého česneku (i oleje) může u některých jedinců dráždit trávicí systém. Není vhodné užívat velká množství česneku (oleje) současně s antikoagulačními léky (např. Warfarin). Užívání současně s inzulínem je nutné konzultovat s lékařem.

 

Davanový (Artemisia pallens) – používá se olej z květů, listů. Podporuje srdce a cévní systém.

 

Elemiový (Canarium luzonicum) - používá se olej z pryskyřice. Podporuje srdce a cévní systém, aplikuje se na infekce ledvin, močového měchýře, močových cest.

Varování!

Nedoporučuje se pro těhotné a kojící ženy!

 

Heřmánkový (Matricaria chamomile) – používá se olej z květů (květových úborů). Snižuje vysoký tlask krve, rozšiřuje cévy, aplikuje se na zánět močových cest, zlepšuje vylučování kyseliny močové, zvyšuje frekvence močení a množství moči.

 

Hroznový (Vitis vinifera) - používá se olej ze semen získaný lisováním za studena. Aplikuje se na poškozené kapiláry a cévy, snižuje tlak krve, snižuje LDL a zvyšuje HDL cholesterol.

Varování!

Nevhodné pro děti do 15 let, těhotné a kojící ženy! Neužívá se déle jak 12 týdnů! Užívat opatrně musí osoby trpící srdečním onemocněním, léčící se na vysoký cholesterol, vysoký tlak krve.

 

Chilli (nesprávně kajenský pepř (Capsicum Annuum) - Jedná se o papričku a používá se více druhů papriček. Kajenský pepř je paprička odrůdy cayenne, která pochází z Cayenne ve Francouzké Guianě. Redukuje nadměrnou krevní srážlivost, reguluje tok krve, posiluje srdce, tepny a kapiláry. Používá se i jako mletá.

Varování!

Nedoporučuje se užívat současně s antikoalugačními léky (např. Warfarin). Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Pozor na oči. vždy na to, aby se nedostal do očí. Začít se musí opatrně s minimální dávkou (počáteční dávka se doporučuje 2 kap. na 100 ml šťávy nebo vody). Dávky lze postupně zvyšovat, ale nedoporučuje se překračovat 20 kap/100 ml vody.

 

Kaméliový (Camellia japonica; Camellia sinensis a také z hybridy) – používá se olej ze semen získaný lisování za studena. Podporuje funkce srdce a cév, reguluje krevní tlaku, aplikuje se u léčby ICHS, snižuje vysoký cholesterol.

 

Kokosový (Cocos nucifera) – používá se olej z plodů (kokosový ořech) lisovaný za studena. Snižuje vysoký tlak krve, reguluje vysoký cholesterol, aplikuje se při infekcích a zánětech ledvin a močových cest.

 

Kopaibový (Copaifera officinalis; Copaifera reticulata, Copaifera multifuga, Copaifera cearenis, Copaifera langsdorfii aj. - používá se olej z pryskyřice. Snížuje vysoký tlak krve, snížuje napětí cév, aplikuje se při  infekcích a zánětech ledvin a močových cest.

Varování!

Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy! Při vnitřním předávkování může způsobit nevolnost, průjem a zvracení!

 

Lněný (Linum usitatissimum) - oleje ze semen. Snižuje hladinu cholesterolu, brání shlukování krevních destiček, zlepšuje krevní cirkulaci.

 

Myrtový (Myrtus communis; Myrtus nivellei) – používá se olej z květů, listů a stonků. Zlepšuje funkci cév, aplikuje se při zánětu močového měchýře a ledvin, infekci močového ústrojí.

Varování!

Užívat nesmí těhotné a kojící ženy.

 

Pačulový (Pogostemon cablin) - používá se olej z listů. Na tlak jde přes zlepšení vylučování moči.

Varování!

Užívat nesmí děti, těhotné a kojící ženy! Nesmí se užívat dlouhodobě! Dlouhodobé nebo nadměrné užívání může způsobit ztrátu chuti k jídlu, poruchy spánku a nervové poruchy.

 

Petitgrainový (Citrus aurantium) - používá se olej z mladých listů a výhonků. Podporuje funkci srdce, snižuje vysoký tlak krve, zlepšuje průchodnost cév, aplikuje se při zánětu ledvin a močového ústrojí.

Varování!

Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.

 

Růžový (Rosa damascena; olej se získává i z dalších druhů a variet) – používá se olej z květů. Snižuje vysoký tlak krve, zlepšuje průchodnost cév.

Varování!

Užívat nemají děti do 10 let, těhotné a kojící ženy!

 

Slunečnicový (Helianthus annuus) – používá se olej ze semen získaný lisováním za studena. Aplikuje se při čištění cév (cévních usazenin), srdeční poruchy, snižuje vysoký tlak krve, snižuje vysoký cholesterol.

Varování!

Nesmí užívat děti, těhotné a kojící ženy! Opatrně musí užívat osoby s poruchami imunity, osoby užívajících léky na ředění krve a diabetici! Nesmí se užívat 21 dnů před a po operaci!

 

Smílový (Helichrysum italicum; Helichrysum arenariu;m používají se i jiné druhy) – používá se olej z květů. Aplikuje na srdeční problémy, zánět cév, při nepravidelném tepu srdce, snižuje vysoký tlak krve, omezuje vznik a léčí křečové žíly, snižuje vysoký cholestrol, na záněty močových cest, zlepšuje vylučování moči, zlepšuje dysurické obtíže. 

Varování!

Nesmí užívat děti do 6 let, těhotné a kojící ženy! Nesmí se užívat 21 dnů před a po operaci! Užívat lze max. 3 týdny, pak 2 týdny pauza a pak lze pokračovat stejným způsobem.

 

Olejů je více, které lze aplikovat při vysokém tlaku krve. Jak bude čas, tak budou doplňovány.

Zpět