Vysoký tlak krve 2

08.06.2016 11:55

V první části jsme si uvedli některé (ne všechny) látky ovlivňující cévní systém a tlak krve. Nyní si povíme něco o některých rostlinách a rostlinných olejích vhodných pro redukci krevního tlaku. Vše je uvedeno vzhledem ke kardiovaskulárním potížím a vysokému tlaku krve. Samozřejmě, že uvedené rostliny a olej mají i mnoho dalších výhod. Další výhody ani popis jednotlivých rostlin a olejů zde nebudeme uvádět, protože to si přečtete v knihách „Rostlinné léky – Hemzal a Léčivé oleje – Hemzal“. Uvedené použití je vnitřní – není-li uvedeno jinak.

 

Rostliny vhodné na krevní tlak

Acai berry (Euterpe oleracea) – používá se plod, šťáva z plodů, olej ze semen.

Rozšiřuje cévy a zlepšuje jejich pružnost.

 

Borovice lesní (Pinus sylvestris) – používá se kůra, jehličí, silice, mladé výhonky. Na krevní tlak se jde trochu oklikou přes ledviny, kdy se léčí choroby ledvin a močového ústrojí. Zevně se aplikuje na rozšíření cév v dané oblasti aplikace.

Varování!

Nesmí užívat děti do 12 let, těhotné a kojící ženy! Nesmí se užívat dlouhodobě (max. 30 dnů, potom je nutná min. 60 dnů přestávka v užívání). Nemocní se zánětlivým onemocněním ledvin, jater nebo trávicího ústrojí, by neměli drogu užívat, neboť tyto orgány mohou být podrážděny a v některých případech i poškozeny působením některých obsažených látek.

 

Benedikt lékařský (Cnicus benedictus) - posiluje srdce, podporuje vylučování moči a kyseliny močové. Užívá se 2,5 g, 250 ml horké vody, luhuje se 15 min., 3x denně. 

Varování!

Užívat nesmí těhotné a kojící ženy, osoby s chorobami plic (zápal). Předávkování způsobí zvracení.

 

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) – používá se list a plod. I zde se na léčbu tlaku jde přes léčbu ledvin.

Varování!

Nadměrné dávky nebo dlouhodobé užívání ovlivňují hladinu krevního cukru!

 

Břečťan popínavý (Hedera Helix) – používá se list, šťáva. Jedná se o jedovatou rostlinu a tak je nutné k ní přistupovat! Malé dávky rozšiřují cévy, vyšší je zužují a zpomalují srdeční činnost!

Varování!

Vzhledem k jedovatosti se nepoužívá vnitřně ve formě nálevu, odvaru či macerátu. Nedoporučuje se v těhotenství a době kojení. Nesmí se užívat dlouhodobě! Nevhodné užití nebo nepřiměřená dávka jsou smrtelné! Čerstvá šťáva může způsobit alergické kožní reakce.

 

Cibule kuchyňská (Allium cepa) - používá se Cibule, šťáva z cibule. Čistí cévy a tepny, léčí cukrovku a embolie (brání vzniku krevních sraženin), snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol.

Varování!

Vyšší dávky mohou způsobit žaludeční potíže, buněčná šťáva může způsobit alergické reakce. Čerstvá cibule není vhodná při žaludečních vředech. Tepelnou úpravou se ničí důležité obsahové látky! Cibule má mnoho odrůd - účinky jsou stejné.

 

Čajovník kapský (Rooibos) (Asphalatus linearis) – používá se list. Podporuje srdeční činnost, zlepšuje funkci cév, léčí choroby urologické (zejména špatné vylučování moči).

 

Gynostema pětilistá (Jiaogulan) (Gynostemma pentaphyllum) – používá se list. Uvolňuje cévy čímž se zlepší průtok krve, upravuje tlak krve do normálu, upravuje hladiny cholesterolu (snižuje LDL a zvyšuje HDL), snížuje tuky v krvi – tím omezuje usazování v cévách.

Varování!

Nedoporučuje se pro děti, těhotné a kojící ženy. U citlivých jedinců může vyvolávat nevolnost a zvýšenou stolici.

 

Hloh obecný (Cratageus laevigata) - používá se květ, list s květem, list, plod. Vhodný na angína pectoris, arytmie, bolesti u srdce, bušení srdce, snížení vysokého tlaku krve aj.

Varování!

Může ovlivňovat stávající léčbu srdečních a cévních chorob a je proto potřebná konzultace s lékařem. U někoho se při užívání může vyskytovat nevolnost, únava, pocení a vyrážka na rukou.

 

Chilli (nesprávně kajenský pepř (Capsicum Annuum) - Jedná se o papričku a používá se více druhů papriček. Kajenský pepř je paprička odrůdy cayenne, která pochází z Cayenne ve Francouzké Guianě. Redukuje nadměrnou krevní srážlivost, reguluje tok krve, posiluje srdce, tepny a kapiláry. Používá se i ve formě oleje.

Varování!

Nedoporučuje se užívat současně s antikoalugačními léky (např. Warfarin). Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Pozor na oči. vždy na to, aby se nedostal do očí. Začít se musí opatrně s minimální dávkou (počáteční dávka se doporučuje 0,5 g na 100 ml šťávy nebo vody). Dávky lze postupně zvyšovat, ale nedoporučuje se překračovat 5 g/100 ml vody.

 

Ibišek sudánský (Hibiscus sabdariffa) známý jako Karkadé - používá se květ (kalich), list, kořen. Odstaňuje vápenaté usazeniny v cévách, snížuje vysoký talk krve, léčí choroby urogenitální (záněty, některé močové kameny).

 

Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) známý jako Kaštan. Rostlina je jedovatá! Používá se kůra, list, květ, semeno. Uplatňuje se při cévní mozkové příhodě, kornatění tepen, křečových žílách, zánětu žil, zlepšení propustnosti kapilár aj.

Zevně: Kůra - kornatění tepen, křečové žíly, zánět žil, hemoroidy.

Varování!

Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy, semena pro osoby s poruchami ledvin! Může způsobit nevolnost, zvracení, kopřivku, dráždit zažívací trakt, vážně poškodit ledviny a játra.

 

Jmelí bílé (Viscum alba) - Je to jedovatá rostlina. Zlepšuje krevní oběh, snižuje vysoký tlak krve.

Varování!

Nejvíce jedovaté je jmelí, které roste na akátu, javoru, lípě, ořešáku a topolu. Nejméně jedovaté jmelí pochází z jabloně. Mohou se používat jen zelené části, bílé kuličky jsou jedovaté! K otravě může dojít po požití většího množství listů. Při otravě nutná lékařská pomoc!

 

Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris) - reguluje tlak krve, rozpouští vápenaté usazeniny v cévách. Užívá se 2,5 g, 250 ml horké vody, luhuje se 15 min., 3x denně. 

Varování!

Užívat nesmí těhotné a kojící ženy. Předávkování může způsobit otravu!

 

Komonice lékařská (Melitotus officinalis) - používá se nať, květ. Snižuje srážlivost krve (ředí krev), plody léčí choroby urologické - záněty. Snížení tlaku způobuje řidší krev, která může lépe protékat cévami a tepnami.

Varování!

Užívat nesmí děti do 12 let, těhotné a kojící ženy, osoby s poruchami krevní srážlivosti či užívající antikoagulancia. Nedoporučuje se kombinovat s rostlinami majícími antikoagulační vlastnosti.

Při větších dávkách nebo při dlouhodobém užívání může obsažený kumarin působit bolesti hlavy, spavost, závratě až ochrnutí nebo dočasné poškození jater!

 

Kopretina řimbaba (Tunacetum parhenium) – používá se nať. Rozšiřuje cévy.

Varování!

Nesmí užívat děti, těhotné (působí na dělohu) a kojící ženy. Nedoporučuje se pro osoby užívající antikoagulancia (warfarin, pelentan, heparin) nebo při užívání jiných drog majících antikoagulační vlastnosti (prha, heřmánek, jinan,…)!

U některých osob se mohou, při užívání objevit vřídky v ústech a bolestivý jazyk, ztráta chuti, nepříjemná hořkost v ústech, bolesti břicha, průjem, nevolnost a zvracení - v takovém případě je nutné přestat drogu užívat.

 

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) - Používá se nať. Ateroskleróza, angina pectoris, srdeční ischémie, zlepšení krevního oběhu, tlumení tachykardie a prodloužení diastoly, snižení vysokého tlaku krve, snížení vysokého cholesterolu, lepší vylučování moči (diuretikum - močopudné, užívá se při chorobách ledvin a močových cest).

 

Lnice obecná (Linaria vulgaris) - používá se nať. Léčí poruchy srdce, vysoký tlak krve, snížuje křehkost cév, léčí zánět ledvin a močových cest, používá se na ledvinové  koliky.

Varování!

Užívat nesmí děti do 6 let, těhotné a kojící ženy. U někoho může přivodit nauzeu (nevolnost).

 

Pivoňka lékařská (Paeonia officinalis) - rostlina je jedovatá. Používá se kořen, květ. Rozšiřuje cévy, ředí krev.

Varování!

Nesmí užívat děti, těhotné a kojící ženy. Vyšší dávky mohou způsobit zánět zažívacího traktu, křeče, průjem a zvracení.

Nesmí se kombinovat s rostlinami Řebčík (Fritillaria vericillata), Kokotice japonská (Custuca japonica), Reveň lékařská (Rheum officinale).

 

Ploštičník hroznatý (Cimicifuga racemosa) – Rostlina je jedovatá! Používá se oddenek s kořeny. Snižuje vysoký tlak krve, rozšířuje cévy (zejména periferní).

Varování!

Nesmí užívat děti do 15 let, těhotné a kojící ženy. Ve vysokých dávkách je toxický, poškozuje jaterní buňky, může způsobit rakovinu dělohy, žaludeční potíže, nevolnost, zvracení, únavu, zrakové a nervové poruchy!

 

Pohanka (Fagopyrum esculentum) - zlepšuje krevní oběh, zpevňuje cévy a zlepšuje jejich pružnost, omezuje jejich praskání (bioflavoid rutin, někdy označován jako vitamin P).

 

Přeslička rolní (Equisetum arvense) - Používá se nať. Čístí cévní systém, snižuje tlak krve, podporuje krevní oběh, podporuje srdce, zlepšuje vylučování moči  a kyseliny močové.  Užívá se 2,5 g, 250 ml horké vody, var. 5 min., luhuje se 15 min., 3x denně. 

Varování!

Nesmí užívat děti, těhotné a kojící ženy. Nesmí se užívat k léčbě otoků způsobených nedostatečnosti srdce a ledvin, rozsáhlých poranění kůže, při zvýšené teplotě v důsledku infekce. Užívat se musí velmi opatrně a nesmí se předávkovat!

 

Pupalka dvouletá (Oenothera biennis) – požívá se semeno. Vhodná na angína pectoris (hlavně prevence), diabetická neuropatie (pomocný lék), cévní choroby, ischemie myokardu, náhlá mozková příhoda, snižuje srážlivost krve, snižuje vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol.

 

Pupečník asijský (Gotu kola) (Centella asiatica) – používá se list, šťáva z listů. Léčí křečové žíly, zlepšuje průchodnost cév, léčí žilní hypertenzi, léčí choroby urologické (záněty, zhoršené vylučování moči).

Varování!

Nesmí užívat těhotné a kojící ženy. U osob nad 65 let musí být denní dávka poloviční!

 

Routa vonná (Ruta graveolens) – Rostlina je jedovatá! Používá se nať, list. Snižuje vysoký krevní tlak způsobený poruchami funkce ledvin, čistí cévy (odstraňuje vápenaté usazeniny), zpevňuje krevní vlásečnice. Připravuje se jako nálev (2 g/400 ml vody), nechá se luhovat min. 8 hod. Užívá se 100 ml 4x denně. Pije se pozvolna! Užívá se i jako esenciální olej, ale nesmírně opatrně!

Varování!

Varování! Nevhodné užití nebo nepřiměřená dávka jsou smrtelné! Nesmí užívat děti, těhotné a kojící ženy! Užívá se až cca 1 hod. po jídle. Vyšší dávky jsou toxické a způsobují celkovou nevolnost, dávení, stavy omámení, závratě! Má fotosenzibilizující účinek na kůži a může přivodit kožní záněty. Čerstvá nať může vyvolat slinění, zduření jazyka a střevní záněty.

 

Řebříček obecný (Achillea millefolium) - Používá se nať. Snižuje tlak.

Varování!

Nesmí těhotné a kojící ženy. Nesmí se užívat dlouhodobě - max 21 dnů - 14 dnů pauza! Ve vyšších dávkách může dráždit ledviny, přivodit bolesti hlavy, ovlivňovat léčbu abnormalit krevního tlaku a zvýšené srážlivosti krve.

 

Smetanka lékařská (Pampeliška) (Taraxacum officinale) - Používá se kořen a list. Čistí krev, snižuje tlak krve, podporuje srdce a krevní oběh. Užívá se 4g sušeného drceného kořene, 250 ml horká voda, var 5 min., luhovat 15 min., 3x denně. Listy se připravují jako nálev (nevaří se).

 

Škornice velkokvětá (Epimedium grandiflorum) - používá se list. Rozšiřuje cévy a krevní kapiláry, snížuje vysoký tlaku krve, léčí záněty ledvin a močového ústrojí.

 

Třapatka nachová (Echinacea purpurea) – používá se kořen, list, květ, nať. Rozšiřuje cévy, léčí záněty ledvin a močového ústrojí.

Varování!

Teoreticky může ovlinit imunosupresivní léčbu. Může způsobit zvýšené slinění a pálení jazyka a rtů. Užívat se nesmí současně s přípravky obsahujícími cyklosporiny, methotrexát (MTX), steroidní anabolika.

 

Rostlin je samozřejmě více, ale toto jsou ty nejběžnější. 

Příště se budeme věnovat léčivým olejům vhodných pro léčba vysokého tlaku krve.

 

 

 

Zpět