Vysoký tlak krve 1

08.06.2016 10:18

Vysoký tlak krve je dnes označován jako civilizační choroba, ale ve skutečnosti lidé a i zvířata na toto onemocnění trpí odedávna. Jen v současnosti je více případů a je lepší diagnostika. Vysoký tlak krve může mít více příčin. Mohou to být různé choroby (např. ledvin), nezdravý životní styl (přejídání se - obezita, málo pohybu atd.) a v neposlední řadě genetické vlohy. Moderní medicína má k dispozici více druhů léků, které vysoký krevní tlak dokáží redukovat. Potíž je v tom, že tyto léky mají velmi vážné vedlejší účinky a u některých se v příbalovém letáčku uvádí také selhání některých orgánů a i fatální konec. Samozřejmě, že pro akutní záchranu života jsou nezbytné, protože některé působí velmi rychle – což je potřebné. Otázka zní - je nutné je ve všech případech užívat nebo se dají nahradit přírodním přípravkem a úpravou životního stylu. V mnoha případech (ne ve všech) odpověď zní je to možné. Je mnoho rostlinných (přírodních) látek, které umí to samé co některé léky na tlak, ale nemají vedlejší nežádoucí účinky nebo jen zanedbatelné a nevýznamné. Jinak řečeno jsou rostliny (rostlinné látky), které dokáží posílit srdce, roztáhnout cévy, zvýšit pružnost cév atd., čímž se sníží vysoký tlak krve. Výsledek je stejný jako u chemických léků, ale bez vedlejších nežádoucích účinků. Uvedeme si některé látky mající vliv na tuto oblast..

 

Co je hypertenze?

Hypertenze je vysoký krevní tlak, který má dlouhodobý charakter. Měří se v klidu (po cca 2 minutovém zklidnění), v sedě, manžeta je na horní části ruky (biceps) a ruka je položena volně na stole, aby manžeta byla v úrovni srdce. Hodnota tlaku se vyjadřuje dvěma čísly (např. 130 / 85 ), kde první číslo představuje systolický tlak (což je tlak v cévách v okamžiku, kdy srdce vhání krev do oběhu) a druhé číslo představuje diastolický tlak (což je hodnota v cévním systému těsně před dalším srdečním stahem).
Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) se za normální hodnoty považuje tlak do 140 / 90 torrů. Za hraniční hodnoty 141-159 / 91-94 torrů. Za chorobnou hodnotu více jak 160 / více jak 95 torrů. Hypertenze s diastolickým tlakem vyšším než 115 (např. 180 / 115 ) představuje těžkou poruchu.
Zvýšení první hodnoty (např. 160 / xx - tedy systolický tlak) představuje systolickou hypertenzi, kterou může způsobovat ztráta pružnosti cév, aterosklerotické změny velkých tepen. Takové změny mohou být následek nesprávného životního stylu (nevhodná strava, nedostatek pohybu, málo draslíku), stárnutí, dlouhodobý stres. Systolická hypertenze je spojena s vyšším výskytem onemocnění koronárních cév srdce, ale hlavně mozkové mrtvice.
Diastolická hypertenze (např. xxx / 100) je způsobená zvýšeným odporem na úrovní drobných cév nebo zvýšením hustoty krve.
Podle statistik téměř 90 % všech hypertenzí představuje hypertenze esenciální (primární). Pojem „esenciální“ zde znamená, že není možné stanovit a odstranit příčinu vysokého krevního tlaku. Faktory, které se uplatňují, patří do skupiny faktorů genetických, výživných, rasových, metabolických, civilizačních, hormonálních apod.
Sekundární hypertenze je zapříčiněna chorobou některého systému či orgánu, který se přímo účastní regulace krevního oběhu, nebo ji může zapříčinit nádor produkující hormon, který svým působením zvyšuje tlak krve (tzv. feochromocytom, primární aldosteronismus).
Vysoký tlak krve se nemusí nijak projevovat a člověk tak o něm a ni netuší nebo se může projevovat hučením v uších, bolestmi hlavy, dýchavičností, různými poruchami vidění, poruchami rovnováhy, závratěmi aj.
Osoby mající tlak vyšší než 160 / 95 torrů mají až třikrát vyšší riziko infarktu myokardu a až dvacetkrát vyšší riziko mozkové mrtvice než u osoby s normálním krevním tlakem.  Častěji jsou vysokým tlakem krve postiženi lidé s nadváhou, vysokým příjmem sodíku (např. kuchyňské soli ) a vysokým příjmem kalorií.

 

Hodnoty tlaku

  tlak systolický tlak diastolický
optimální        130  85 
normální         120 – 140 80 – 90
zvýšený 140 – 150 90 – 100
vysoký             150 – 160 100 – 110
rizikový nad 160 110
snížený            120 – 100 80 – 60
nízký                pod 100 60

Diastola – roztažení srdeční komory k nasátí krve.
Systola – stažení srdeční komory k vytlačení krve

 

Látky ovlivňující talk krve

 

Arginin (L-Arginin)

Je podmíněně esenciální aminokyselina (organizmus si ji za určitých okolností neumí vyrobit dostatečné množství), která je přítomna v organismu. Produkuje se především v ledvinách, játrech (z aminokyseliny ornitin) a mozku (z amino­kyseliny citrulin). Vyšší koncentrace argininu roztahuje cévy a tím zlepšuje jejich průchodnost, což v důsledku snižuje tlak krve. Samozřejmě, že má i mnoho dalších pozitiv. Podílí se na detoxikaci jater, syntéze hemoglobinu a insulinu, syntéze proteinů, využívání zásob tělesného tuku, zvýšení tělesné svaloviny, zvýšení počtu spermií, je to transportní médium pro oxid dusnatý, zlepšuje  vylučování hormonů (insulin, růstový hormon, glukagon aj.), podporuje imunitní systém aj.

Variantou je L-arginin-alpha-ketoglutarát (AAKG), což je sůl aminokyseliny arginin a kyseliny alpha-ketoglutarové. Vlastnosti jsou obdobné jako u L-argininu. Někdy se uvádí, že je účinnější

 

Lysin (L-Lysin)

Esenciální aminokyselina, kterou si lidský organizmus neumí vyrobit. Z hlediska kardio je důležitý pro posilení integrity cévního systému aj.

Jeho nedostatek může způsobit vznik kardiovaskulárních chorob. Velké dávky zahušťují krev, a jsou nevhodné pro těhotné ženy a osoby před operací.

 

Karotenoidy

Dnes oprávněně velmi populární a využívané. Dělí se na karoteny (červené) a xantofyly (žluté až červenofialové). Jsou to výrazné antioxidanty! Velmi pozitivně působí na cévy, na kůži, sliznice, srdce, prostatu, reprodukční orgány, oči, proti UV záření, podporují imunitní systém aj.

 

Vitamin B9

Také značován jako kyselina listová nebo folacin nebo folát. Je ve vodě rozpustný. Z hlediska kardio snižuje riziko cévních a mozkových příhod a omezuje vznik onemocnění srdce.

Dále velmi pozitivně působí na: tvorbu DNA a RNA, obnovu buněk, růst, činnost žaludku a střev, funkci jater, chuť na jídlo, podílí se na krvetvorbě, chrání proti vrozeným vadám, některým druhům rakoviny, ovlivňuje nervy (vitamin dobré nálady) aj.

 

Křemík (Si)

Z hlediska kardio se uplatňuje na elasticitě cévní stěny a metabolických procesech.

 

Magnezium (Mg)

Tento prvek prakticky ovlivňuje všechny biochemické a fyziologické procesy v těle, ale z hlediska kardio udržuje stabilní srdeční rytmus.

Jeho nedostatek (hypomagnezemie) způsobuje poruchy oběhového systému, tachykardii, náchylnost na cévní choroby aj. Nadbytek způsobuje (hypermagnezemie) zpúsobuje prudký pokles krevního tlaku, anestezii, zástavu střevní peristaltiky, poruchy dýchání, zástavu srdce v diastole.

 

Mangan (Mn)

Z hlediska kardio je důležitý při okysličovaní krve a orgánů. Jeho dlouhodobý nedostatek způsobuje problémy cévního systému - změny v metabolismu cholesterolu a jeho zvýšené ukládání na cévní stěnu. Tím dochází ke zmenšení průřezu cév a následné zvýšení tlaku krve.

 

Měď (Cu)

Ve velkém množství jedovatá. Z hlediska kardio je nutná v prevenci kardio­vaskulárních chorob, uplatňuje se v řadě metabolických procesů, nutná pro správnou funkci proteinu kolagen a elastin, je potřebná pro vznik melaninu, napomáhá zpevnění krevních cév, pozitivně působí při vysokém krevním tlaku, pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Nedostatek se projevuje poruchami srdečního rytmu, zhoršením metabolismu sacharidů. Nadbytek púsobí toxicky! Jednorázové požití 0,25 g působí toxicky jako nevratný inhibitor enzymů, 0,25–2 g může způsobit vážné zdravotní problémy a více než 2 g způsobí akutní otravu a smrt.

 

Selen (Se)

Je toxický. Z hlediska kardio působí jako antioxidant, synergicky s vitamínem E, brzdí rozvoj srdečně cévních chorob aj.

Jeho nedostatek zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob (infarktu myokardu, diomyopatie). Nadbytek způsobí otravu a je možný i fatalní konec.

 

Kapsaicin

Je to alkaloid. Z hlediska kardio dokáže „rozpohybovat“ oběhový systém, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, omezuje shlukování krevních destiček, působí detoxikačně,  snižuje riziko cévních mozkových příhod a infarktu myokardu, zlepšuje prokrvení (i urogenitálních orgánů). Je to látka vysoce dráždivá a u citlivých jedinců může vyvolat nebezpečné alergické reakce!!!

Zpět