Výroba krémů 3

02.05.2016 11:59

Asi bude jen málo žen, ale i některých mužů, které by nechtěly mít bylinný krém podle svých potřeb. Pak nezbývá než si jej vyrobit doma.

 

Postup

Jak už bylo uvedeno krémy a masti sestávají ze tří základních složek.

  • - voda (vodná fáze)
  • - olej (olejová fáze)
  • - emulgátory

Jednotlivé složky je potřebné volit pečlivě, aby v budoucnu nedošlo k jejich rozdělení. Možná se bude zdát, že do krému je možné dát cokoli, ale není to pravda. Nejdříve je potřebné si stanovit jaký typ krému (masti) požadujeme a podle toho postupovat. Typy byly popsány v předchozích částech.

Uvedeme si raději příklad:

Požadujeme hydrofilní krém. V druhé části seriálu jsme si uvedli, že voda je v zevní fázi a může tvořit 50–90 % celkové hmotnosti. Zvolíme například 70 % vody. Potom nám zbývá 30 % na olejovou fázi a emulgátory. Emulgátorů se obvykle používá kolem 10 % hmotnosti.


Takže si nyní stanovíme základní vzorec složení:

  • - emulgátor 8%
  • - oleje 22%
  • - voda (případně další složky 70 %)

Dále je potřebné stanovit k jakému účelu má krém sloužit. Kosmetika, léčba nebo třeba obojí. Je požadavek na léčebný krém na ekzémy. Nyní je potřebné vybrat vhodné komponenty (oleje), které působí právě na ekzémy. Tyto si vyhledáme v knize „Léčivé oleje – Hemzal“ podle popisu u jednotlivých olejů v části „Indikace“. Zkontrolujeme zda olej nemá kontraindikace a zda se nás to netýká. Pokud olejů bude více, pak se zkontroluje v části „Kombinování s jinými oleji“, zda je lze vzájemně dobře kombinovat. V neposlední řadě je potřebné se podívat na část „Vlastnosti“ a „Obsahuje“. Pokud je toto vše provedeno, lze přistoupit k výrobě krému.

 

Pracovní prostředí

Při výrobě krémů či mastí je potřebné sterilní prostředí, aby se zabránilo brzkému zkažení výrobku. To znamená velmi důkladně si umýt ruce, dezinfikovat je vhodným prostředkem (někdy může stačit i čistý lékařský alkohol) a používat vhodné sterilní rukavice (guma, igelit). Dále je nutné velmi pečlivě dezinfikovat vhodným prostředkem pravovní plochu a pracovní pomůcky (nádoby, tyčky atd.) - aspoň čistým alkoholem. Veškeré nádoby a nástroje mají být skleněné nebo z lékařské (potravinové) nerezové oceli. Nikdy se nesmí používat dřevěné nebo plastové, protože na nich velmi dobře přežívají bakterie. Voda se zásadně používá destilovaná (pozor nedostatečná je voda demineralizovaná a naprosto nevhodná je vodovodní pitná voda). Pokud se používají i nějaké bylinky, pak se vždy dává přednost sušeným před čerstvými.

 

Pomůcky

-

skleněné nebo porcelánové nebo nerezové misky různých velikostí

-

skleněné nebo porcelánové nebo nerezové tyčky na míchání

-

kvalitní digitální váha

-

kvalitní (nejlépe digitální) teploměr

-

vhodný vařič

-

kelímky na hotoý výrobek

 

Základy výroby

-

Nejdříve je potřebné ohřát odděleně (v samostatné misce) jednotlivé fáze (vodná, olejová) na vhodnou teplotu podle surovin (obvykle kolem 70 °C). Nebude-li teplota správná, tak se nedostatečně rozpustí emulgátory a nevznikne správná emulze.

-

Po rozehřátí základních složek se tyto smísí a směs se míchá dokud nezchladne na cca 50° C. Někdy lze použít nerezový tyčový mixér, ale ten může vytvořit nežádoucí vzduchové bubliny.

-

Při této teplotě lze přidat další složky (vitamíny, éterické oleje, konzervanty atd.). Některé oleje a komponenty nesnáší teploty vyšší jak 40 °C a je potřebné to hlídat!

-

Než emulze zcela vychladne, musí se nalít do sterilovaných kelímků nebo lahviček. Nové obvykle bývají již sterilované. Ostaní je nutné sterilizovat!

-

Krabička s výrobkem se nesmí nikdy uzavřít víčkem dříve než je obsah zcela chladný!  Došlo by ke kondenzaci vody na víčku a znehodnocení výrobku, tvorbě plísní atd.

 

Zpět