Výroba krémů 1

27.04.2016 11:57

Výroba bylinných krémů (mastí) - část 1

Co je krém

Krémy se obecně skládají ze dvou hlavních komponent, a to olejové a vodné. Krém je vytvořen, když je olej úspěšně emulgován do vody. Olej vytvoří ve vodní emulzi stabilní a pevnou konzistenci při pokojové teplotě. Pro označení složení se v praxi používá označení v/o - voda v oleji  nebo o/v - olej ve vodě.

                                               

                             

 

Funkce krému

Krémy se používají k ošetření kůže a dodání živin a léčivých složek do kůže. Jako nosič se využívá olej i voda. Je nutné pamatovat, že kůže má omezenou schopnost absorbce jak oleje tak i chemických látek. Reakce mohou probíhat již na povrchu kůže, ale častěji ve vnitřních strukturách kůže, odkud pak látky přechází do krve přes krevní řečiště.

 

Účinnost krému

Účinnost krému zejména závisí na kvalitě obsažených složek, jejich koncentraci, jak drží na povrchu kůže, jak se dobře vstřebávají do kůže a také jak jsou bylinné extrakty připravené.

 

Jaké složky může krém obsahovat

Jak již bylo uvedeno, krém se skládá ze dvou hlavních částí - olejové a vodní. Do každé z těchto dvou složek lze přidat požadované látky, které však musí být v této složce rozpustné. Potom lze obě komponenty emulgovat.

 

Vodná část

Často tvoří 50-80% hmotnosti krému jako primární složka. Voda je dipolární rozpouštědlo.

Ve vodě rozpustné nebo mísitelné složky jsou:

-

Bylinné vodné a alkoholické extrakty.

-

Minerální soli a jiné ve vodě rozpustné chemické látky včetně vitaminů.

-

Glycerin. Je vodou mísitelná látka přidávájící zvláčňující vlastnosti krému a zlepšuje jeho strukturu.

-

Květové esence.

Voda je skvělé prostředí pro růst bakterií a plísní. Je-li krém použit okamžitě, tak to příliš velký problém není. Ovšem je-li jej potřeba uchovávat po delší dobu, pak je potřebné přidat konzervační látky.

V kvalitním bylinném krému by měla být použita jen konzervační látka přírodní (rostlinná). Chemické konzervační látky jsou nevhodné. Mezi konzervační přírodní látky patří například citricidal. Je to látka, která se získává z citrusových (grapefruitových) semen. Látek je samozřejmě mnohem více.

 

Olejová část

Tvoří obvykle 15–30% hmotnosti krému a definuje kvalitu krému. Převážná část této frakce se skládá z emulgačního činidla a směsi rostlinných olejů.

Olejů a tuků, které mohou být začleněny do této složky krému je velmi mnoho a nelze je zde všechny uvádět.

 

Ostatní součásti krému

Přírodní antioxidanty

Antioxidanty je skupina látek, která dokáže redukovat volné kyslíkové radikály. Popis viz kniha „Léčivé oleje – Hemzal“.

 

Zpět