Vnitřní užívání olejů

20.04.2016 11:56

Vnitřní užívání olejů

O vnitřní užívání olejů (i esenciálních) je velký zájem, ale vnitřní užívání olejů má svá specifika a přísné podmínky. Jsou i výrobci, kteří vnitřní užívání doporučují u většiny svých olejů, aniž by dostatečně zohlednili bezpečnost takového užití. Na straně druhé jsou zase výrobci, kteří vnitřní užívání všech olejů zakazují. Jak to tedy je?

Na vnitřní užívání olejů (ale ne všech) již existuje dostatek vědeckých studií. Tyto studie objasňují jednak výhody, ale také nevýhody a bezpečnostní aspekty při vnitřním užívání. Rozhodně se nesmí oleje užívat vnitřeně bez dostatečných znalostí jejich účinků a také druhu oleje. Pro vnitřní užívání musí být olej naprosto přírodní a nejlépe za studena lisovaný. Oleje získané chemickým postupem jsou zapovězeny! Také je nutné pamatovat na to, že existují nějaké normy a právní omezení, které je potřebné respektovat. Pro vnitřní užívání některých olejů (zejména esenciálních) musí být vážný důvod. Některé oleje jsou již schváleny i pro vnitřní užití – tedy je to oficiální.

Příklady:

Anýzový olej (Pimpinella anisum) při dyspeptických potížích. 

Fenyklový olej (Foeniculum vulgare) na vředy, poruchy trávícího traktu, plynatost, katary dýchacích cest aj.

Kmínový olej (Carum carvi) je indikován k dyspeptických problémů, spastické stavy gastrointestinálního traktu, nadýmání či plnost. Zde nejsou uváděny ani žádné kontraindikace.

Eucalyptový olej (Eucalyptus globulus, radiata aj.) na katary dýchacích cest. Ovšem zde je kontraindikací zánětlivé onemocnění trávicího traktu a žlučových cest a těžké onemocnění jater. Také má potenciální vedlejší účinky (i když vzácné), které zahrnují nevolnost, zvracení a průjem.

Levandulový olej z květů (Lavandula angustifolia) na náladovost, neklid, nespavost, funkční břišní poruchy (podráždění žaludku a střevní potíže v důsledku nervozity, meteorismus). 

Skořicový olej z kůry (Cinnamomum verum) při ztrátě chuti k jídlu, mírných dyspeptických potížích, spastických potíží trávicího traktu a plynatosti. Tento olej však musí být ředěn nosným olejem – čistý by popálil trávicí trakt!

Možná si ani neuvědomujete, ale různé oleje konzumujete možná denně v jídle a nápojích. Esenciální oleje a látky z nich extrahované jsou hojně využívány v mnoha potravinách a nápojích k zlepšení jejich chuti a skladování. Esenciální bylinné oleje například z oregana, šalvěje, rozmarýnu, tymiánu a mnoha dalších jsou běžnou součastí potravin. Jejich množství není samozřejmě nijak závratné a pohybuje se v rozmezí 0,1 – 1 % objemové hmotnosti.

Zpět