Rizika léčby bylinkami a rostlinnými oleji

13.07.2016 13:26

Podíváme-li se do minulosti, tak zjistíme, že lidé se léčili především bylinami a rostlinnými oleji a bylo to naprosto přirozené. S rozvojem farmaceutického průmyslu došlo nejdříve k izolaci látek z rostlin a pak k vytvoření chemických léků. Potíž u izolovaných rostlinných látek je v tom, že mohou mít (a také mají) vedlejší nežádoucí účinky. Kdežto stejné látky podávané v rostlinné formě (tedy celý komplex látek rostlin) takové vedlejší účinky nemají nebo jen naprosto minimální. Rostliny obsahují celý komplex látek, jejichž působení je vyvážené a vzájemně se tyto látky doplňují, podporují a eliminují nežádoucí účinky. Bohužel syntetická léčiva dokáží jednu nemoc efektivně potlačit (všimněte si, že není uvedeno vyléčit), ale novou nemoc vytvoří – ta může být mnohdy mnohem horší jako ta původní. Aby se odstranila ta nová choroba, tak se nasadí další chemické látky a vše se opakuje. Samozřejmě, nelze snižovat důležitost chemických léků a jejich úspěchy v léčbě, ale tam, kde je to možné je vhodnější nasadit přírodní léčbu. Podmínkou je dostatečná znalost bylin!

 

Od přírodní léčby k pilulkám

Podíváme-li se na chorobu z pohledu staých národů a přírodních národů, tak zjistíme, že se příliš neliší od dnešních pohledů. Základem jejich pohledu bylo (a i dnes je) to, že člověk je nedílnou součástí přírody a je potřebné být v harmonii. Pokud vznikne vážná disharmonie, pak vzniká choroba. Mnoho národů považovalo (a i dnes považuje) chorobu za projev duše či ztrátu určité části své duše. Nemoc je pak považována jako disharmonie duševna člověka k fyzičnu člověka. Jiné národy zase považují chorobu za průnik škodlivých sil do těla člověka a často tyto síly nazývají zlými duchy. Převedeme-li si poznatky dřívějších lidí do současnosti, pak zlé duchy můžeme chápat jako batkerie, mikroby, infekce, plísně, viry atd., které organizmu škodí. Každý národ měl svého šamana či léčitele (dnešního lékaře) jehož úkolem bylo zbavit tělo těchto zlých duchů. Vždy však bylo nutné určit zlé duchy – tedy diagnostikovat chorobu. Pak bylo potřebné na zlé duchy poslat hodné duchy. Protože národy věřily (některé i dnes věří), že hodní duchové jsou schováni v rostlinách, tak se začalo rostliny využívat k léčbě.

Pokud to shrneme, tak zjistíme, že v léčebných postupech se příliš nezměnilo, ale dnes máme zcela jiné názvosloví (jiný slovník) popisující chorobu, jiné znalosti, jiné možnosti. Co bylo kdysi jiné, byl i přístup k léčení, které bylo komplexní a holističtější. I dnes je udržován tento přístup u mnoha národů a dokonce i západních, ale je v menšině. Při holistickém přístupu je potřebné léčit jak tělo, tak i duši (psychiku). Jinak řečeno, je potřebné odstranit to co se v životě dělalo špatně. Dnes se tomu moderně říká „životní postoj a životní styl“. Tělo je velmi složitý biochemický stroj u něhož nestačí jen opravit jeho fungování dodáním něčeho zvenčí (pilulek). Ovšem mnoho nemocných se domnívá, že polknou pilulku a budou zdraví a klidně budou pokračovat ve stejném způsobu života.

 

Některá rizika léčby bylinkami a oleji

Samozřejmě, že i léčba bylinymi a rostlinnými oleji má svá rizika. Mezi ty nejběžnější patří tato:

  1. Špatná diagnóza choroby či zdarvotních potíží
  2. Neznalost účinku bylin a rostlinných olejů, jejich kontraindikace, dávkování atd.. a tím nevhodně zvolené byliny
  3. Dlouhodobé užívání těch samých bylin (stejné látky). Mnoho bylin obsahuje velmi účinné látky, ale organismus si na ně může zvyknout (vytvořit rezistenci) a pak jsou neúčinné. V extrému pak mohou působit opačně – tedy škodlivě.
  4. Nesprávné či nevhodné nasazení bylin v době těhotenství a kojení.
  5. Nasazení nesprávných bylin u malých dětí nebo špatně zvolené byliny či dávkování

Dá se říci, že léčba rostlinami (léčivými bylinami) nebo léčivými rostlinnými oleji je nenahraditelná – toto platí zejména v prevenci. Samozřejmě, že byliny nebo rostlinné oleje lze použít i na léčbu již propuknutých chorob, ale má to svá specifika, která je nutné dodržet. Bohužel z podávání bylin s obsahem komplexních látek se postupem času dospělo jen k podávání izolovaných bylinných látek. Tyto izolované látky však mají často velmi nežádoucí vedlejší účinky, které samotná rostlina (tedy komplex látek) nemá.

Bližší informace najdete v knihách "Rostlinné léky - Hemzal a  Léčivé oleje - Hemzal".

 

 

 

Zpět