Palmový olej

11.04.2016 11:54

Palmový olej – fámy a pravda

V současnosti je mödní psát o škodlivosti palmového oleje, ale jak to tedy vlastně je?  Co je to palmový olej? Je palmový olej tak škodlivý?

 

Palmový olej

Olej pochází z rostliny Palma olejná (Elaeis guineensis) a jejich variet. Anglicky  se obvykle označuje jako „Palm oil. Red palm oil“.  V knize je bohužel překlep, který unikl pozornosti a je tam Palma oil místo Palm oil.

Podrobnosti o tomto oleji a jaké má léčivé účinky se dočtete v knize „Léčivé oleje“ a zde to nebudeme rozvádět. Také se nebudeme zabývat problémem pěstování palem a likvidováním pralesa a všeho co s tím souvisí - to je bohužel velice špatné. Pouze se soustředíme na druhy palmového oleje, což je důležité. Tvrdit šmahem, že to co je pod názvem palmový olej je vše škodlivé je nesprávné.

 

Palmový olej lisovaný z plodů za studena.

Pozor nyní hovoříme o oleji z plodů (respektive oplodí) a ne o oleji ze semen plodů. Palmový olej získaný lisováním za studena má množství velmi užitečných látek (ty základní jsou uvedeny v knize). Obsahuje cca 50 % nasycených (SAFA), 40 % mononenasycených (MUFA) a 10 % polynasycených (PUFA) mastných kyselin. To znamená, že poměr mezi nasycenými (SAFA) a nenansycenými (USAFA) kyselinami je 1:1. Obsah vitamínů A a vitamínu E patří k největším množstvím mezi rostlinnými oleji. Obsahuje pouze okolo 50 % MCFA (mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem). Má červenou až tmavě červenou barvu, což je způsobeno karotenoidy, kterých má přes 20 druhů a díky obsahovým látkám oxiduje pomalu. Je jedlý a používá se do jídel a při úpravě pokrmů. Patří k levným olejům a tak v současnosti patří k snad nejvíce využívaným rostlinným olejům v potravinářství, kosmetice či parfumerii. Dokonce se užívá i v biopalivech.

Olej má sice relativně vysokou hladinu nasycených mastných kyselin (SAFA), ale přesto tato forma palmového oleje není zdraví tak škodlivá jak se někdy uvádí - samozřejmě při rozumém užívání. Jsou také vědecké studie potvrzující, že tento palmový olej je zdraví prospěšný. Podíváme-li se na nadměrné užívání jakýchkoli (i relativně neškodných) rostlinných olejů, tak zjistíme, že  mohou zdraví poškozovat (minimálně tloustnutím).

 

Oxidovaný palmový olej

Je-li palmový olej nějak oxidován, rafinován či hydrogenován, tak to už problém je. Pokud je jakýkoli olej takto upraven, tak je zaděláno na problém. Tedy i dobré zdravotní výhody palmového oleje jsou naprosto negovány v důsledku tohoto škodlivého procesu úpravy oleje, kterým se hlavně prodlužuje trvanlivost. Proto nějak oxidovaný (zpracovaný) palmový olej je potřeba v jídelníčku co nejvíce omezit a raději vynechat. Oxidovaný olej je bezbarvý a je také známý jako bílý palmový olej.

 

Je palmový olej škodlivý?

Ten 100% čistý lisovaný za studena a nijak neupravený škodlivý není. Tvrzení, že konzumace palmového oleje vede ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, a je tudíž aterogenní nebyla studiemi potvrzena. Dokonce některé studie uvádí, že přiměřená spotřeba palmového oleje může mírně zvyšovat hladinu HDL lipoproteinů a snížit agregabilitu (shlukování) krevních destiček. Jedna studie publikovaná v British Journal of Biomedical Science uvedla, že i přes vysokou hladinu nasycených mastných kyselin v palmovém oleji, tento nepřispěl k ateroskleróze či arteriální trombóze. Vědci se domnívají, že tomu tak je v důsledku poměru nasycených a nenasycených mastných kyselin v oleji a jeho bohatém nutričním profilu. Více studií uvedlo, že tento druh palmového oleje hraje důležitou roli při podpoře kardiovaskulárního zdraví. Mnohé studie naznačují, že jeho antioxidační vlastnosti pomáhají bojovat s různými typy rakoviny. V tomto se uplatňují zejména tokotrienoly, které mají silné antioxidační vlastnosti a pomáhají při potlačení růstu rakoviny kůže, žaludku, slinivky břišní, plic, jater, prsu, prostaty, tlustého střeva a dalších typů rakoviny. Regulérní vitamin E toto sám nemůže vykonávat. Palmový olej je také výborný při zevním užívání na kůži.

Důležité je ve stravě dodržet poměr různých mastných kyselin nacházejících se v tucích a jiných potravinových zdrojích. Opravdu neexistuje jediný ideální zdroj tuku, který by měl ideální doporučený poměr (ten se ovšem v průběhu doby měnil a možná i bude měnit) nasycených (SAFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených (PUFA) kyselin ve vztahu k doporučenému denním příjmu tuku.

 

Bezpečnost užívání palmového oleje

Pravý červený palmový olej je bezpečný pro vnitřní i vnější užívání. Dokonce i poměrně vysoké dávky neohrožují zdraví. Nejsou uváděny žádné vedlejší účinky. Vzhledem ke složení palmového oleje, se účinně metabolizuje s jídlem, takže i zde je téměř nulové riziko bolesti břicha nebo střevních problémů. Ovšem při vysoké konzumaci se kůže zabarví dožluta (obsah karotenoidů), ale na straně druhé dosti účinně chrání před UV zářením. To platí i při zevní aplikaci, ale tam zabarvení kůže lze poměrně dobře smýt mýdlem a vodou.

 

Palmojádrový olej

Zatím jen ve stručnosti a někdy příště více. Palmojádrový olej se získává ze semen plodů palmy a má mnohem vyšší obsah nasycených mastných kyselin (až 80 %).

 

Závěr

Jak je vidět tak čistý 100% za studena lisovaný palmový olej z plodů je pro naše zdraví prospěšný. Proto je potřebné velmi pečlivě kontrolovat o jaký druh palmového oleje se jedná než jej budeme odsuzovat. Samozřejmě, že oxidovaný, rafinovaný či hydrogenovaný palmový olej dobrý není, ale to není žádný olej takto upravený.

Zpět