ORAC hodnota olejů

12.04.2016 11:53

ORAC stupnice udává antioxidační kapacitu produktu (tedy i olejů) pokud nějakou mají. Jako antioxidace se rozumí snížení nebo odstranění škodlivého působení volných kyslíkových radikálů, které mohou pracovat na buněčné úrovni. Oxidační stres způsobený volnými kyslíkovými radikály, které vznikají během metabolismu a funkci buněk, se také podílí na stárnutí, poškození kůže, poškození DNA, diabetes, rakovině či srdečních chorobách. Antioxidanty nabízí výkonnou a efektivní ochranu pro tělo a buňky proti jejich oxidativnímu stresu, tím oslabují škodlivé účinky volných kyslíkových radikálů.

Hodnota známá jako ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je jedna z nejcitlivějších a spolehlivých metod pro měření antioxidační kapacity a je vyjádřena jako mikromol Trolox ekvivalent (TE) na 100 gramů (μTE / 100 g).

Někteří výrobci ORAC u svých olejů udávají, ale ne vždy je hodnota u stejného oleje, ale jiný výrobce uvedena totožná. To může být dánno více faktory. Regionem,kde rostlina ze které je olej rostla, podmínkách růstu (počasí, půda atd.), způsobem sběru a zpracování, skladováním a v neposlední řadě způsobem měření (pšlivost atd.). V knize jsou u některých olejů tyto hodnoty uvedeny.

Zpět