Oleje v kosmetice 2

09.05.2016 12:24

Kosmetická aplikace oleje masáží

Zřejmě nejčastější a velmi efektivní způsob aplikování oleje. V knize „Léčivé oleje – Hemzal“ najdete popsány základní podmínky masáže oleji a proto to zde nebudeme opakovat. Olej se na kůži nanáší jen v miniálním množství, které se ihned vmasírovává do příslušné oblasti. Je-li účelem aplikace oleje jen ošetření kůže (ne promasírování svalů atd.), pak se olej vmasírovává bez vetšího tlaku na kůži. Doba působení oleje je uvedena u jednotlivých olejů v knize. Obecně by neměla být kratší jak 15 min. Pokud se nanesené množství oleje již do kůže vstřebalo a doba je velmi krátká, pak je potřebné olej doplnit a pokračovat po stanovenou dobu. Uvědomte si, že látky obsažené v oleji se musí dostat do příslušných vrstev kůže a také do krve, aby měly nějaký účinek. Oleje mají také nějakou vůni, která v kůži zůstává po nějakou dobu. Pokud se vůně masážního oleje nehodí, tak je možné po skončení masáže ještě aplikovat nepatrné množství oleje pro dosažení požadované vůně. Vždy je však potřebné kontrolovat, zda se dané oleje mohou vzájemně míchat (viz kniha). Častěji se však volí cesta kdy olej s požadovanou vůni se snažíme smíchat s masážním olejem pro daný účel (vytvoříme si vhodnou směs).

 

Kosmetická aplikace oleje koupelí

Základy aplikace koupelí jsou opět popsány v knize „Léčivé oleje – Hemzal“. Zde si to trochu rozvedeme. Aplikace oleje koupelí neznamená, že do vany se nalije několik litrů oleje a v něm se budeme koupat. Vždy se jedná o vodní koupel o správné teplotě a do ní přimíchání příslušného oleje(ů). Opět zde dochází k prostupu aktivních látek do vrstev kůže a krve přes krevní řečiště. Zde je nutné při volbě oleje brát i ohled na to, že olej se může dostat na sliznice (např. pohlavního ústrojí) a je tedy nutné vybrat oleje, které nedělají potíže a nedráždí tyto sliznice. Doba působení a množství oleje je uvedeno v knize. Za koupel se považuje i sprchování. Zde je nutné dodržet správný postu aplikace olej (viz kniha).

 

Kosmetická aplikace olejů obkladem

Základy aplikace obkladem jsou opět popsány v knize „Léčivé oleje – Hemzal“. Co je obklad asi každý ví. Z kosmetického hlediska se obklady nejvíce používají na obličej, ruce, krk a prsa. Při aplikaci na obličej je nezbytné chránit oči před vniknutím oleje. Většina rostlinných olejů (jsou výjimky) není určena do očí! Olej by oči mohl poškodit! V praxi se obklady velmi často kombinují s masáží (zejména obličeje). Nejdříve se provede masáž a následně obklad. Olej na masáž a obklad nemusí být totožný, ale oleje se nesmí vzájemně negativně ovlivňovat. Doba působení olejového obkladu je závislá na druhu oleje – viz kniha.

Zpět