Oleje v kosmetice 1

12.05.2016 11:51

Oleje v kosmetice

Toto jistě je zajímavé téma pro ženy a také muže. Která žena by nechtěla být krásná a přitom za to nedát hromadu peněz. Asi takovou nenajdeme. Samozřejmě je také mnoho mužů, kteří velmi používají kosmetické přípravky. Tím samozřejmě není myšleno jen používání deodorantů a vody po holení. Je pravda, že na trhu je hodně přípravků pro tento účel jak pro ženy tak i pro muže. Ale zajímal se někdo z čeho jsou vlastně vyrobeny a zda spíše neškodí? Asi to nebude mnoho spotřebitelů. Prostě a jednoduše většina sáhne do regálu a o víc se příliš nezajímá. Navíc, když to má kolegyně nebo kolega, tak já to chci také. Také je stále mnoho těch co dají na „super“ reklamy v TV, časopisech atd. Když je to v TV, tak to musí být dobré. Bohužel často opak je pravdou. V poslední době se rozrůstá skupina, která dává přednost přírodním produktům. Ovšem i zde je problém u některých výrobků, kde je deklarováno přírodní, ale přitom obsahuje množství chemický (ropných) látek a jen část (možná) přírodních. Naštěstí je tu volba v podobě 100% přírodních olejů. Popisem olejů se nebudeme zabývat, protože ten je perfektní v knize „Léčivé oleje – Hemzal“.

 

Kosmetické nasazení olejů

Protože 100 % čisté léčivé rostlinné oleje mají také léčebné účinky, je potřebné k nim takto přistupovat. Jinak řečeno není žádoucí na kůži „naplácat“ co nám přijde pod ruky. Je nutné pečlivě volit k jakému účelu olejíček má být použit (ošetření kůže, deramtitidy, suchá kůže, drsná kůže, zánětlivá kůže, zjizvená kůže atd.). Někomu bude stačit třeba jen deodorant, ale jiný bude chtít na neodolatelnou vůní nalákat partnera. To vše (a mnoho jiného) léčivé rostlinné oleje dokáží, ale je nutné je dobře vybrat a kombinovat.

 

Způsoby aplikace

Způsobů kosmetické aplikace rostlinných olejů je více. Nejjednodušší aplikací je nanesení oleje na kůži. V některých případech to může být zcela dostačující. Ovšem aby se plně využilo vlastností olej, tak je potřebné jej správně aplikovat a nejen jednoduše jej rozetřít a kůži.

 

Příprava kůže pro nanesení oleje

Nejdříve je potřebné z kůže odstranit nečistoty a mastnotu. Na odstranění obojího lze využít také oleje, ale není to příliš výhodné (a to ani ekonomicky). Vhodnější je kůži omýt kvalitním mýdlem a následně odmastit a dezinfikovat vhodným alkoholovým roztokem. Lze využít i speciální micerální vody, ale nejsou zrovna levné. Odstranění mastnoty z kůže a dezinfikace jsou dosti důležité, protože oleje mohou negativně reagovat s mastnotou na kůži. Není nutné se obávat vniknutí alkoholu do krve. Alkohol se neporušenou kůží u dospělého nevstřebá! Je pravda, že by se v nepatrných množstvích mohl dostat do krevního oběhu v důsledku poranění kůže, ale je to naprosto bezvýznamné množství. Nakonec se ošetřované místo osuší čistým bavlněným jemným ručníkem. Pozor na to, aby se ručníkem kůže jen vysušila, ale nedráždila. To znamená, že ručník se na kůži jen přiloží a nijak se ním nepohybuje. Nyní je kůže připravena na aplikaci oleje.

Zpět