Oleje pro psy 2

05.05.2016 14:18

Oleje živočišného původu

Nejen rostlinné oleje jsou vhodné pro psy. Často se doporučují i oleje rybí. Vhodné je kombinovat oleje rostlinného původu s oleji živočišného původu. Tím je myšleno oleje pro vnitřní užití – tedy do krmení. Oleje živočišného původu se zevně aplikují omezeně. Rybí oleje obsahují velké množství omega mastných kyselin, které jsou pro psy velmi vhodné. Na výběr je z více druhů rybích olejů, ale vždy je potřebné dávat pozor na to odkud olej pochází a jaké je kvality.

 

Vybrané rybí oleje

Pro získání oleje pro krmení psů se využíá více druhů ryb (např. losos, sardinky, makrela, tuňák aj.). Nicméně některé oleje jsou více oblíbené. Důvoden je také reklama, ale hlavně jejich dostupnost.

Lososový olej

Lososový olej je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, které mají významný vliv na zdraví psa. Pes užívající tyto kyseliny má také zdravou a lesklou kůži. Lze jej podávat i preventivně, ale často se uplatňuje při různých chorobách (například snížení cholesterolu, padání srsti, matná srst, lupy, některé alergie, potíže s pigmentací, poruchy imunity, problémy s kostmi aj.). Podává se tak, že se přimíchává do potravy. Olej je vhodný i pro březí a kojící feny.

Olej z tresčích jater

Obsahuje mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová), vitamíny A a D. Olej je vhodný i pro březí a kojící feny.

 

Výhody rybího oleje pro psy

  • Lepší imunitní systém.
  • Lepší zdraví kloubů. Může omezit záněty kloubů
  • Podpora redukce obezity u obézních psů.
  • Poskytuje podporu pro špičáky s onemocněním ledvin.
  • Regulace hladiny triglyceridů v krvi.
  • Snižení alergií, zánětlivých onemocnění střev a artritidy.
  • Snižení krevního tlaku.
  • Snižení rizika mrtvice nebo srdečních problémů.
  • Snížení zánětů a suché kůže (může snížit zánět na buněčné úrovni).
  • Zdravější kůže a srst (při užívání mohou psi získat přirozeně lesklejší srst).
  • Zlepšení fyzické výdrže psa a obnova energie.
  • Zlepšení kognitivních funkcí u starších psů.
  • Zvýšení chuti k jídlu.

 

Možné nežádoucí účinky rybích olejů

Zažívací trakt

Tak jako u všech dietních změn, tak doplnění příliš mnoho rybího tuku najednou může způsobit zažívací potíže, včetně změn stolice nebo nadýmání a s tím spojené nepohodlí pro psa. Proto je nezbytné vždy volit správné dávky olejů do krmení. Zde paltí raději méně může znamenat více. Nikdy se nesmí překračovat doporučené dávky výrobcem oleje.

Snížení srážení krve.

Rybí tuk může snížit srážlivost krve tak, že ztíží soudržnost destiček. Pokud pes užívá nějaké léky na ředění krve, pak je nutné před užíváním oleje se poradit s veterinářem.

 

Interakce s protizánětlivými léky.

Pokud pes užívá protizánětlivé léky, pak je nutné před užíváním oleje se poradit s veterinářem

Poznámka: Zvýšený příjem rybího tuku může také přivodit snížení vitamínu E, který psi také potřebují. Proto je dobré tento vitamín doplnit.

 

Vitamíny a oleje

Vitamin E pro psy

Vitamin E je pro psy prospěšný. Zejména pakpro psy s poruchami kožními a imunitními. Při perorálním podání je účinný jako antioxidant, který přispěje k odstranění volných radikálů ze těla psa. Zevně je pak výborný k léčbě kožní vyrážky a kožních parazitů. Vitamin E má synergický účinek s dalšími vitamíny, jako je vitamin C.

Vitamin C pro psy

Vitamin C působí mimo jiné i jako antioxidant. Je vhodný při nachlazení nebo alergií psa. Při nákupu je nutná pozornost, protože mnoo druhů vitaminu C na trhu obsahuje pouze kyselinu askorbovou, což je jen jedna malá součást vitamínu C. Nejlepší způsob je dodávat jej pomocí přírodní potravy s obsahem tohoto vitamínu.

 

Bezpečnost rybích olejů

Pro zajištění maximální bezpečnosti rybích olejů se používají sofistikované metody úpravy olejů. Jednou z nich je extrakce procesem molekulární destilace, kdy dojde k odstraňování toxinů a těžkých kovů, PCB, dioxinů, arsenu, rtuti aj. Rybí oleje takto vyrobené nemají detekovatelné hodnoty nežádoucích prvků a toxinů.  Horší je situace u vitamínů, neboť zde (oproti lidské stravě) není dostatečná regulace ze strany legislativy. Proto se bohužel na trhu mohou objevit i výrobky špatné kvality. Často se lze setkat s konzervačními látkami, které mohou být potenciálně fatální. Je proto nezbytné toto hlídat. Velmi důležité je skladovat správně rybí olej (temno a chlad).

 

Zpět