Oleje pro kočky 3

08.06.2016 12:07

Oleje živočišného původu

I pro kočky jsou vhodné určité živočišné oleje - například rybí oleje. Pro vnitřní použití (tedy do krmení) je vhodné kombinovat oleje rostlinného původu s oleji živočišného původu. Například rybí oleje obsahují velké množství omega mastných kyselin, které jsou pro kočky vhodné. Na výběr je z více druhů rybích olejů, ale vždy je potřebné dávat pozor na to odkud olej pochází a jaké je kvality.

 

Vybrané rybí oleje

Pro získání oleje pro krmení se využíá více druhů ryb (např. losos, sardinky, makrela, tuňák aj.). Nicméně některé oleje jsou více oblíbené což je do značné míry způsobeno masivní reklamou a jejich dostupností.

Lososový olej

Lososový olej je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, které mají významný vliv na zdraví kočky. Lososový olej je možné podávat i preventivně přimícháním do potravy kočky.

Vlastnosti

  • Podporuje klouby
  • Podporuje zdravé srdce
  • Pomáhá při různých chorobách (např. vysoký cholesterol, některé alergie, poruchy imunity, problémy s kostmi aj.)
  • Pomáhá s úzkostí
  • Působí protizánětlivě
  • Zlepšuje kůži
  • Zlepšuje náladu
  • Zlepšuje srst a omezuje vypadávání
  • Zlepšuje svalovou hmotu
  • Zlepšuje trávení
  • Zmírní suchou svědící kůži

 

Obecné výhody rybího oleje pro kočky

  • Lepší imunitní systém.
  • Lepší zdraví kloubů (může omezit záněty kloubů).
  • Podpora redukce obezity.
  • Regulace hladiny triglyceridů v krvi.
  • Snižení alergií, zánětlivých onemocnění střev a artritidy.
  • Snižení krevního tlaku.
  • Snižení rizika mrtvice nebo srdečních problémů.
  • Snížení zánětů a suché kůže (může snížit zánět na buněčné úrovni).
  • Zdravější kůže a srst (při užívání mohou psi získat přirozeně lesklejší srst).
  • Zlepšení fyzické výdrže a obnova energie.
  • Zlepšení kognitivních funkcí u starších koček.
  • Zvýšení chuti k jídlu.

 

Možné nežádoucí účinky rybích olejů

Zažívací trakt

Tak jako u všech dietních změn, tak doplnění příliš velkého množství rybího tuku najednou může způsobit zažívací potíže, včetně změn stolice nebo nadýmání a s tím spojené nepohodlí pro zvíře. Proto je nezbytné vždy volit správné dávky do krmení. Zde paltí raději méně může znamenat více. Nikdy se nesmí překračovat doporučené dávky výrobcem oleje.

Snížení srážení krve.

Rybí tuk může snížit srážlivost krve tak, že ztíží soudržnost destiček. Pokud zvíře užívá nějaké léky na ředění krve, pak je nutné před užíváním oleje se poradit s veterinářem.

Interakce s protizánětlivými léky.

Pokud zvíře užívá protizánětlivé léky, pak je nutné před užíváním oleje se poradit s veterinářem.

Poznámka: Zvýšený příjem rybího tuku může také přivodit snížení vitamínu E. Proto je dobré tento vitamín doplnit.

 

Bezpečnost rybích olejů

Pro zajištění maximální bezpečnosti rybích olejů se používají sofistikované metody úpravy olejů. Jednou z nich je extrakce procesem molekulární destilace, kdy dojde k odstraňování toxinů a těžkých kovů, PCB, dioxinů, arsenu, rtuti aj. Rybí oleje takto vyrobené nemají detekovatelné hodnoty nežádoucích prvků a toxinů. Často se lze však setkat s konzervačními látkami, které mohou být potenciálně fatální. Je proto nezbytné toto hlídat. Velmi důležité je skladovat správně rybí olej (temno a chlad).

 

Vitamíny v olejích

Jako primární vitamíny jsou obvykle identifikovány vitaminy A, D, E, K, C a B komplex. Vitamíny A, D, E, K a jsou rozpustné v tucích. Vitamíny C a B komplex, jsou rozpustné ve vodě. Vitaminy rozpustné v tucích jsou obvykle uloženy v buňkách zvaných lipocyty a proto představují hrozbu pro organizmus, pokud jsou předávkovány. Vitamíny rozpustné ve vodě se prakticky v těle neukládají (ukládá se jen nepatrné množství). Bohužel pro zvířata zatím neexistuje dostatečná legislativa upravující kvalitu a mnoižství vitaminů. Proto se na trhu mohou objevit i výrobky špatné kvality.

 

Vitamin A

Vitamin A se je k dispozici v různých formách – např. retinol, kyselina retinová, retinaldehyd,  retinylpalmitát aj. Pokud doplňuje v množstvích přesahujících kapacitu jater, pak vitamín A "plave" volně v krevním řečišti a může případně způsobit toxicitu!

Hlavním rostlinným zdrojem vitaminu A je žlutý pigment nazývaný karoten. Tento karoten se u psů snadno převede střevními buňkami na použitelný vitamín A, ale u koček tomu tak není.

Kočky mají značně bohužel sníženou schopnost přeměnit toto rostlinné barvivo (beta karoten) na vitamín A. Z tohoto důvodu musí být kočce tento vitamin dodáván ve formě    retinylpalmitát - je to velmi důležité! Bohužel se velmi často píše jen vitamínu A, ale přitom nejdůležitější je jeho forma. Zde rozhodně platí, že kvalita je důležitější než kvantita.

Vitamin A je jeden ze dvou vitamínů, které při předávkování mohou mít velmi negativní účinky na kočku. U psů předávkování vitaminem A v podstatě nehrozí.

 

Vitamin C

Vitamin C působí mimo jiné i jako antioxidant. Je vhodný při nachlazení nebo alergií psa. Při nákupu je nutná pozornost, protože mnoo druhů vitaminu C na trhu obsahuje pouze kyselinu askorbovou, což je jen jedna malá součást vitamínu C. Nejlepší způsob je dodávat jej pomocí přírodní potravy s obsahem tohoto vitamínu.

 

Vitamin D

Vitamin D se někdy lidově nazývá vitamin slunce. Ultrafialové záření slunce, je důležité, aby byly změneny prekurzory vitaminu D na aktivní formu vitaminu D. Tato konverze probíhá ve vnějších vrstvách kůže. U psů a koček je však tento převod vitaminu D dosti neefektivní a tak je potřebné jej dopňovat v potravě. 

Vitamin D hraje hlavní roli při regulaci vápníku (Ca) a fosforu (P). Vzhledem ke své souhře s vápníkem  je vitamin D velmi důležitý pro tvorbu kostí, nervů a ovládání svalů.

Nedostatek vitaminu D způsobí demineralizace kostí a křivici. Je důležité jej suplementovat zejména u koťat a štěňat a v menší míře u dospělých zvířat.

Způsobení toxicity vitaminem D je hodně vzácné (ale ne nemožné). Předávkování vitaminem D je hodně vzácné, ale pokud k tomu dojde, pak zvíře může mít abnormální množství vápníku uloženo v srdci, svalech a jiných měkkých tkáních a to způsobuje zdravotní potíže. Naproti tomu nedostatek je dosti častý.


Vitamin E

Všechny funkce vitaminu E nejsou dosud známy, ale hraje roli při tvorbě buněčných membrán, buněčném dýchání, je nezbytný v metabolismu tuků, uplatňuje se pozitivně při kožních problémech, imunitních potížích a je to účinný antioxidant, který přispěje k odstranění volných radikálů ze těla. Zevně je pak výborný k léčbě kožní vyrážky a kožních parazitů. Vitamin E má synergický účinek s dalšími vitamíny, jako je vitamin C.

Na vitamin E jsou bohaté zejména rostlinné oleje (např. světlice a pšeničné kličky). Vitamin E je vysoce koncentrovan v mase, jako jsou játra a tuk.

Nedostatek vitaminu E může způsobit poškození buněk (smrt svalu), srdce, varlat, jater, nervů a také střevní syndrom. Zvíře postižené střevním syndromem trpí ulcerací, krvácením, zvracením. Kromě toho mohou být také ovlivněny oční buňky avralata. Kočky a i psy velmi často trpí nedostatkem tohoto vitaminu! 

Co se týká toxicity způsobené vitaminem E, tak nejsou zaznamenány žádné případy u kočky a psa i při značném předávkování. Doporučení týkající se denní dávky jsou vysoce variabilní v závislosti na zdroji vitamínu E.

 

Vitamin K

Vitamin K existuje ve třech formách. Vitamín K1 se nachází v zelených rostlinách; Vitamin K2 obsahuje zejména rybí maso, a může být syntetizován bakteriemi ve střevě; Vitamin K3 (známý také jako menadion), je prekursorem ostatních. Vitamin K3 je forma nejvíce využíváná jako doplněk. Vzhledem k tomu, že bakterie ve střevě mohou vyrábět vitamín K není nutné jej doplňovat ve vysokých úrovních v potravinových doplňcích.

Vitamin K ovlivňuje srážlivost krve! Označení „Ků je odvozeno z německého slova "Koagulation". Bez vitaminu K není krev srážena a může dojít ke snadnému vykrvácení.

Skutečné dietní požadavky na potřebu vitaminu K nejsou zcela jasné. Střevní bakterie jej umí vyrábět, ale není známo přesné vyráběné množství. Vitamín K se zejména nachází v zelených listech rostlin a zelenině.

Nedostatek vitaminu K u domácích zvířat nebyl zaznamenán. Rovněž jeho nadbytek u zvířat není zaznamenán.

 

Informační tabulka množství vitamínů pro kočky

Vitamín

Doporučená minimální denní dávka pro dospělé kočky (váha cca 5 kg)

Toxická dávka

Zdroje

Nedostatek způsobí

A

4500 IU / kg

potrava přijatá na bázi sušiny
* musí být to být pravý vitamín A - ne beta-karoten

680000 IU / kg

potrava přijatá na bázi sušiny

játra, rybí tuk, zelenina, mléčné výrobky

šeroslepost, retardovaný růst, špatná kvalita kůže a chlupů

D

440 IU / kg

potrava přijatá na bázi sušiny

9000 IU / kg

potrava přijatá na bázi sušiny

mléčné výrobky, tuk z rybích jater

křivice, špatný růst trvalých zubů

a

28 IU / kg

potrava přijatá na bázi sušiny

žádná

za studena lisovaný rostlinný olej, maso, ořechy, zelená listová zelenina

reprodukční selhání, střevní syndrom

K

Tato sloučenina byla syntetizována v těle

žádná

řasa, vojtěška, vaječný žloutek

zvýšený čas koagulace a krvácení

Poznámka:

Aby se stal vitmain toxický, tak je nutné uvedenou dávku v kolonce „Toxická dávka“ podávat denně min. dva měsíce.

 

 

Zpět