Oleje léčivé a kosmetické

23.10.2016 13:58

Oleje léčivé a kosmetické

Jak průzkum ukázal, tak většina uživatelů rostlinných olejů nerozlišuje mezi oleji léčivými a kosmetickými. Hlavním ukazatelem pro koupi je cena. To je bohužel nesprávný přístup. Je totiž potřebné mezi oleji určenými pro léčivé užití a pro kosmetické užití rozlišovat. Cena v tomto případě nemůže být základním kritériem. Je nutné si uvědomit, že většina léčivých rostlinných olejů není levná, protože jejich výroba je nákladná. Samozřejmě je mezi výrobcem a prodejcem ještě řada subjektů, které na tom chtějí také vydělat.

Ale podstatné je to, že na oleje pro kosmetické užití nejsou kladeny takové nároky na obsah účinných látek a čistotu oleje – jednoduše kvalitu. Pokud kosmetický výrobek by měl sloužit současně i jako léčivý, pak je potřebné použít absolutně čistý přírodní rostlinný olej.

Oleje pro kosmetické užití jsou upravovány, aby co nejdéle vydržely. Bohužel většina těchto úprav olej z hlediska léčivých účinků znehodnotí. Mnoho látek je zničeno nebo minimálně přeměněno na jiné. Proto olej pro kosmetické účely není vhodný jako léčebný. V kosmetice  se místo pravých rostlinných olejů často používají syntetické napodobeniny rostlinných olejů, které voní jako rostlinné oleje, ale pro léčebné užití jsou naprosto nevhodné. Některé studie syntetických napodobenin rostlinných olejů naznačují, že mohou způsobovat vážné zdravotní potíže (např. rakovinu) a také bylo prokázáno, že u hodně osob způsobují alergie.

Co z toho plyne? Jednoznačně to, že pokud má být rostlinný olej využíván pro jeho léčivé vlastnosti, tak musí být 100% rostlinného původu a 100% čistý. Bližší informace jsou v knize „Léčivé oleje – Hemzal“.

Zpět