Oleje a krmivo pro psy

14.07.2017 14:03

Každý chovatel a milovník psů se snaží pro svého psího miláčka dělat to nejlepší. To platí i pro výběr krmiva pro psa. Sestavit správné krmení pro psa není až tak jednoduché. Proto většina chovatelů dává přednost tzv. granulím. Je to relativně snadné a na trhu je velké množství tohoto krmiva. Před chovatelem pak stojí otázka jaké krmivo vybrat. Platí, že vysoká cena vždy neznamená vyšší kvalitu! Teď si asi mnoho z chovatelů položí otázku - podle čeho vybrat? Vždy podle složení krmiva!.

V různých médiích se objevují reklamy firem, že právě jejich krmivo (granule, konzervy atd.) je to správné a speciálně vyvinuté pro to či ono konkrétní plemeno psa. Aby tato tvrzení výrobci podpořili, tak na obal umístí obrázek toho či onoho plemene. Ovšem pozor na to, že výrobci toto používají jako reklamní trik a obvykle toto krmivo je úplně stejné jako pro jiná plemena, ale s jiným obrázkem na obalu. Ať nejsme nespravedliví, tak nějaká drobná odlišnost tam je. Není to jiné složení podle plemene, ale liší se třeba jen velikostí granulí (podle velikosti mordy psa) a určením podle stáří psa (puppy, junior, adult, senior), kde bývá jiný obsah proteinů, tuků, sacharidů a případně ostatních látek. Ovšem to je stejné pro všechna plemena. Co bývá rozdílné je cena granulí podle plemene – někdy je to značný rozdíl.

 

Podle čeho krmivo vybírat a čím doplnit se dozvíte v nové knize  "Krmiva pro psy - Dr. Scott".

 

Zde si jen připomeneme základy.

Při výběru krmiva pro psa je potřebné zohlednit:

·

velikost psa

·

stáří psa (puppy, junior, adult, senior)

·

fyzickou aktivitu psa

·

váhu psa (má nadváhu nebo podváhu)

·

zdravotní stav psa (např. zda netrpí na alergie, potravinovou intoleranci atd.)

 

Oleje v krmivech pro psy

Do kvalitních krmiv jsou dodány oleje jako zdroj nenasycených mastných kyselin omega a jiných látek. Pokud tam oleje nejsou, pak je vhodné je dodávat do krmiva samostatně. Rostlinné a živočišné oleje pozitivně působí na zdraví psa a jeho srst. Vhodné oleje jsou uvedeny v článcích „Oleje pro psy“. Proto je zde nebudeme již znovu uvádět.

Zpět