Nenasycené tuky

10.05.2016 10:19

Nenasycené tuky, (vhodnější by bylo psát nenasycené mastné kyseliny – protože lipidy (tuky) je zejména obsahují – viz kniha „Léčivé oleje - Hemzal“), jsou tělu velmi prospěšné. V praxi rozeznáváme složité nenasycené tuky a jednoduché nenasycené tuky. Příjem nenasycených (jednoduchých i složitých) tuků prokazatelně redukuje hladinu špatného cholesterolu LDL a zvyšuje HDL cholesterol (popis cholesterolu najdete v knize „Léčivé oleje“ a tak se zde se tím nebudeme zabývat). Studie též prokázaly, že strava bohatá na nenasycené tuky, také snižuje krevní tlak a celkově snižuje riziko srdečních chorob. Takže veskrze jsou dobré pro lidský (a nejen lidský) organizmus.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak jsou zde spory o to, zda jsou zdravější složité nebo jednoduché tuky. Jak to tedy je.

Podle závěrů Maastrichtské studie (která jistě není poslední) jsou o něco vhodnější a zdravější složité nenasycené tuky, protože zlepšují podíl HDL (dobrý) cholesterolu k LDL (špatný) cholesterolu ve prospěch HDL. Ovšem je zde také studie z Trinity College v Dublinu, která se zabývala osobami s diabetem (cukrovkou) a zde vyšlo, že pro ně jsou zdravější jednoduché nenasycené mastné kyseliny. Takže z toho plyne rozlišovat kdo je bude konzumovat.

Někteří lidé si počítají množství gramů jednoduchých nenasycených a složitých nenasycených tuků. Je dobré si říci, že všechny oleje vhodné ke konzumaci jsou tvořeny směsí obou, ale také tyto oleje obsahují nasycené tuky. Uvádí se, že množství nasycených tuků v oleji je důležitější než poměr jednoduchých a složitých tuků. Nicméně je žádoucí dodržet určitý poměr jednoduchých a složitých tuků. Ale jaký je ten správný? Na těchto stránkách se podívejte na článek „Poměr SAFA:MUFA:PUFA“, kde je něco o poměrech jednotlivých druhů mastných kyselin uvedeno.

Toto je okamžik, kdy se musíme začít bavit o mastných kyselinách. Ty jsou to co hýbe světem výživy. Ano správně jste pochopili, že se jedná o mastné kyseliny, které nazýváme omega (omega 3 a omega 6 atd.). Právě o jejich poměr nejvíce jde. Zde si jen připomeneme, že na poměr mezi nimi neexistuje jednotný názor, který se navíc v průběhu doby mění. V knize „Léčivé oleje – Hemzal“ je této problematice věnován značný prostor a vše je dobře objasněno.

V praxi samozřejmě není vše ideální a je dosti tzv. odborníků co tvrdí, že by zdravá strava neměla obsahovat téměř žádné (někteří dokonce tvrdí žádné) tuky. Ovšem to je naštěstí velmi špatný názor a je menšinový. Bez tuků se neobejdeme, ale jejich doplnění je potřebné volit ze správných zdrojů.

V současnosti je velmi moderní uvádět informace o množství omega kyselin ve výrobku. Bohužel se z toho stal obrovský byznys bez ohledu na skutečné potřeby osoby. Lidé neváhají pod tlakem reklamních kampaní nakupovat doplňky stravy obsahující Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny. Výrobci se pokrýt poptávku a také najít rostlinný zdroj Omega-3 mastných kyselin, které jsou biologicky aktivní.

Často jsou položeny dotazy, zda by zdravá strava měla být založena na jídle, obohaceném o potravinové doplňky. Tak to necháme na posouzení každého. Ovšem je potřebné pamatovat na to, že žádná pilulka nenahradí pestrou stravu bohatou na vitamíny, minerály, a také Omega kyseliny. Pilkulka by měla být až to poslední po čem sáhneme.

Zpět