Kanolový olej

10.05.2016 15:54

Kanolový olej je vlastně druh řepkového oleje obsahující 62 % jednoduchých nenasycených mastných kyselin, 32 % složitých nenasycenými mastných kyselin a 6 % nasycených. Název kanolový je odvozen z latinského kořen rapum. Poměr omega-6 kyselin (kyselina linolová) a omega-3 kyselin (alfa-linolenové kyseliny) je 2:1. Kanolový oleje se vyrábí ze speciálního druhu řepky (řepka kanola odrůdy Nexera, která se používá také na výroba olejů s Omega-9 kyselinami) obsahujícího méně kyseliny erukové. Běžný řepkový olej obsahuje velké množství kyseliny erukové a není pro konzumaci člověkem příliš vhodný.

Šlechtěním se upravil profil mastných kyselin, kdy se dosáhlo vysokého obsahu mononenasycených Omega-9 kyselin, což zvyšuje stabilitu oleje. Olej má vysoký obsah kyseliny olejové (cca 70 %) a nízký obsah kyseliny linolenové (cca 10 %) a neobsahuje téměř žádné trans-kyseliny. Kanolový olej má lepší vlastnosti než klasický řepkový olej. Ovšem to neznamená, že je bez chyb. Důležité je jak je vyroben a ze kterého druhu. Pokud je za studena lisovaný, pak je to dobré. Ovšem pokud je hydrogenován, tak ke konzumaci příliš vhodný není.

Zdravotní výhody kanolového oleje jsou antioxidační (vitamín E), kardiovaskulární (schopnost zlepšit zdraví srdce, snížení hladiny cholesterolu), kožní (chrání pokožku), možnost posílení buněčné membrány, snižení rizika vzniku rakoviny, metabolické (omezuje vznik diabetes, snižuje cholesterol o 10–15%.); nervové (působí na CNS) aj.

Zpět