Ekzémy a oleje

20.05.2016 19:50

Ekzémy patří k velmi nepříjemným projevům na kůži jedince. Existuje více definicí co je ekzém. Záleží zda jde o odbornou či laickou definici. My si zde uvedeme definici tak napůl odbornou a laickou.

Obecně je ekzém zánětlivou reakcí kůže z mnoha rozličných příčin a je obtížně léčitelný. Odborně je řazen mezi chronický kožní zánět (tedy dermatitidu). Může být například alergického původu (bývá častější a označuje se obvykle kontaktní, atopický) nebo nealergického původu. Akutní ekzém se projevuje výskytem červených ložisek, na kterých se později vytvoří mokvající puchýřky (tzv. papulky a pustulky) a svědí. U chronické formy je typické zhrubnutí kůže (lichenifikace) a další barevné změny kůže.

 

Typy ekzémů

Atopický ekzém

Osoby s tímto ekzémem mají obvykle poruchy imunitní (atopie), nervové a kožní.

    Atopie (imunitní porucha) je příčinou kožní alergické reakce na zcela libovolný alergen.

    Kožní porucha znamená, že kůže tvoří nedostatečnou ochrannou kožní tukovou vrstvu. Kůže je pak suchá a má nízkou bariérovou funkci,  čímž je umožněn průnik alergenů a infekce.

    Nervové poruchy se projevují svěděním, drážděním a vyšší citlivostí kůže.

Často osoby trpící tímto ekzémem mají dědičné sklony k alergické reakci. Zde je nesmírně obtížné identifikovat příčinu. Ekzém obvykle začíná na kůži hlavy a na obličeji, pokračuje na krk, ruce, paže, přední část nohou a někdy i na hrudník a záda.

 

Dráždivý kontaktní ekzém

  • Reakce na kůži se objeví po kontaktu s látkou vyvolávající alergii.
  • Poměrně snadno reakci vyvolávají některé kovy.
  • Mezi další látky, které vyvolávají tento typ ekzému patří barvy, guma, kosmetika, lepidla, náplasti, rostliny aj.

Nežádoucí zvýšení citlivosti kůže může způsobit její časté odmašťování (odstraňování přirozené mastnoty) častým mytím nekvalitním mýdlem, sušení rukou, zima, vítr, extrémně suché povětří, chemické prostředky (ropné oleje, čističe, saponáty) aj.

 

Seboroický ekzém

Vyskytuje se u dětí i dospělých. U dětí se projevuje hnědo-zelenými, mastnými místy na hlavě. Pak se objevuje rozpraskaná kůže, často s červeným okrajem na hlavě, za ušima, na víčkách a jinde.

U dospělých se projevuje jako červená, svědívá místa na obličeji, hlavně na nose a obočí, na hrudníku, zádech, krku, v podpaždí nebo na hlavě.

 

Diskoidní ekzém

Je charakteristický červenými, svědícími, mokvavými skvrnami ve tvaru mince. Skvrny se velmi snadno infikují.

 

Ekzém craquelé

Je charakteristický suchou kůží na holeni a dolní části končetin vzniká hodně ve studeném a větrném počasí. Hlavní příčinou je nízká produkce mazu a ztenčení kůže.

 

Fotodermatitida (ekzém)

Vzniká jako alergická reakce na sluníčko (UV a kosmické záření). Objevuje se na kůži, která je vystavena slunci. Velmi často k němu dochází při spálení kůže.

 

Neurodermatitis

Je zapříčiněn škrábáním a třením kůže a objevuje se na krku nebo na rukách u lidí, kteří jsou unaveni.

 

Pontus, dishydroitický ekzém

Vznikají svědivé puchýře na rukou a chodidlech. V teplém a zároveň vlhkém prostředí se zhoršuje, někdy může být způsoben stresem nebo citlivostí na kontakt s některými materiály (třeba kovy) nebo také houbovou infekcí.

 

Varikózní ekzém

Projevuje se jako svědivé skvrny na končetinách v blízkosti křečových žil.

 

Některé charakteristické projevy ekzémů

  • Mezi základní patří osychající místa na kůži, která červenají a posléze se zanítí.
  • Malé praskající puchýřky, které většinou vytváří strupy s trhlinkami.
  • Hnisaní postižených míst. Vzhledem ke značnému svědění kůže a škrabání takoého místa dojde k zanesení nečistot do puchýřků a ty mohou začít hnisat. Navíc škrabání bývá také příčinou druhotné infekce a popraskana kůže může začít i krvácet.
  • Možné poruchy spánku.
  • Poruchy soustředění.
  • Popudlivost.
  • Kožní problémy negativně ovlivňují sebevědomí aj.

 

Léčba atopického ekzému

Medicína dokáže velmi účinně zmírnit projevy ekzému, ale jejich úplné vyléčení je nepatrné. Nasazují se vhodné léky, které potlačují alergickou reakcí a pokud je to nutné (velmi těžké případy), tak se nasazují kortikoidy. Celá léčba je samozřejmě doprovázena symptomatickými opatřeními. Tato opatření sice neléčí příčinu ekzému (mnohdy není totiž zcela objasněna), ale jsou nápomocná zvládnout příznaky choroby. Mezi symptomatická opatření patří například pravidelné promašťění kůže a zabránění vysušování kůže. Ovšem je nutno přiznat, že není zatím znám lék, který by citlivou pokožku po ekzému mohl zcela vyléčit.

 

Přírodní léčba

Je mnoho přírodních způsobů, které dokáží pomoci kůži ošetřit, vyčistit, zvýšit její odolnost proti ekzému a snížit reakci podrážděné kůže na minimum. Proto se velká část populace stále časteji přiklání k přírodní léčbě, která může problémy s ekzémy léčit efektivněji - například pomocí léčivých rostlinných olejů. Tyto lze aplikovat jak zevně tak vnitřně a zvýšit obranyschopnost organizmu. Olejíčků na ekzémy je mnoho a jsou uvedeny v knize „Léčivé oleje – Hemzal“ a proto je zde nebudeme vyjmenovávat.

Ovšem ne každý olej bude na každého působit stejně. Proto je nutné podle potíží a druh ekzému si zvolit vhodný olej a ten aplikovat. Pokud olejíček „nezabere“ v době cca 14 dnů nebo způsobuje zhoršení stavu je nutné jej okamžitě přestat aplikovat a po zklidnění stavu kůže zkusit jiný olej nebo směs olejů. Vždy je nutné před nasazením oleje provést test na alergii! 

 

Zpět