Chemie olejů 1

15.04.2016 12:44

Esenciální oleje

Lidé používají éterické oleje pro jejich léčebný účinek nebo pouze pro vůni. Příroda dokázala v rostlinách, tedy i olejích z rostlin pocházejících zkombinovat neuvěřitelné mnoho zajímavých látek. Pokud by člověk chtěl v laboratoři smíchat veškeré známé komponenty obsažené v olejích, tak nikdy nedokáže vyrobit stejný olej jako matka příroda.

Člověkem vyrobená kopie oleje nebude mít stejný léčebný účinek jako přírodní čistý esenciální olej. I když máme moderní technologie, tak jsme zatím nedokázali odhalit tajemství esenciálních olejů a proč mají tak skvělé vlastnosti.

Víme, že esenciální (chcete-li éterické) oleje, stejně jako všechny známé organické sloučeniny, se skládají z uhlovodíkových molekul a mohou být rozděleny do různých skupin, které  nazýváme například aldehydy, alkoholy, estery, fenoly, ketony, terpeny, třísloviny atd.

Abyste lépe pochopili chemické složky olejů je dobré si něco říci co je izoprenová jednotka.

 

Isoprenová jednotka

Izoprenoidy je rozsáhlá skupina látek, nejčastěji rostlinného původu. Základní struktura izoprenoidů je 2 a více izoprenových jednotek. Jako izopren se označuje 2-metylbuta-1,3-dien. Izoprenoidy se dělí na terpenoidy a steroidy.

Nejvíce sloučenin, které se nachází v esenciálních olejích jsou terpenoidní a  obvykle sestávají z 10, 15, 20 nebo 30 atomů uhlíku a několika uhlíkových izoprénových jednotek. Tabulka ukazuje různé terpenoidní sloučeniny obsahující různý počet uhlíků a izoprenových jednotek.

 

Izoprenové jednotky/s

Uhlíkové atomy

  Hemiterpeny

1

5

  Monoterpeny

2

10

  Sesquiterpeny

3

15

  Diterpeny

4

20

  Triterpeny

6

30

  Tetraterpeny

8

40

Jako steroidy se označují bezbarvé látky, které vznikají oxidací terpenů a jsou rozpustné v organických rozpouštědlech. Jsou to přírodní látky mající značný fyziologický účinek na živé organismy (člověka). Z chemického pohledu se jedná o alkoholy, alkaloidy, hormony, vitamíny, kyseliny. Strukturní základ je tetracyklický steran.

Je potřebné si uvědomit, že izopren není terpen, přitom všechny terpeny se skládají z izoprenových jednotek a tyto terpeny jsou nalezeny v rostlinném materiálu.

 

Principiální stavba

Za dvě hlavní složky silic se považují

  1. Nenasycené uhlovodíky, s jejich strukturou na základě izoprenové jednotky známé jako terpenické uhlovodíky
  2. Sloučeniny s atomy kyslíku známé jako kyslíkaté sloučeniny zahrnující například alkoholy, aldehydy, estery, ketony, laktony, kumariny, ethery, oxidy aj.

Každý olej má obvykle více než sto komponent, ale toto číslo může také jít do tisíců - v závislosti na druhu oleje.

Při analýze esenciálních olejů chromatografem se v oleji nachází různé organické složky. Ty primární jsou:

·

Terpenové uhlovodíky

 

 

 

 

 

-

monoterpenové uhlovodíky

 

 

 

-

seskviterpeny

 

·

Oxidované sloučeniny

 

 

 

 

 

-

alkoholy

 

 

 

 

 

monoterpenové alkoholy

 

 

 

 

sekviterpenové alkoholy

 

 

-

fenoly

 

 

 

-

aldehydy

 

 

 

-

ketony

 

 

 

-

estery

 

 

 

-

laktony

 

 

 

-

kumariny

 

 

 

-

ethery

 

·

Oxidy

 

 

 

Podrobnějším popisem se zde nebudeme zabývat. Dosti je v knize „Léčivé oleje - Hemzal“

Zpět