Celulitida a oleje

10.04.2016 00:00

Celulitida

Název Celulitida je nepřesný. Správný název je CELULITA. Protože název celulitida (celulita je mimochodem zánětlivý problém) je zažitý, tak jej použijeme i v tomto článku a nebudeme nyní mást čtenáře.

Jednoduše se dá označit jako efekt projevující se hrbolatou pokožkou. Trpí jí zejména ženy, a to především v oblasti hyždí a stehen, ale i jinde. Takto postižená oblast je často označována lidově jako pomerančová kůže, protože její vzhled připomíná hrbolatý povrch pomeranče. V odborné literatuře se také označuje jako celulita nebo lipohypertrofie.

 

Co ji způsobuje

Velmi zjednodušeně se dá říci, že nerovnoměrné rozložení tuku. Dochází ke zvětšení objemu podkožních vrstev a vytlačování proti povrchu kůže, a tím k vytvoření nevzhledných důlků. V postiženém místě je pak velmi omezen průtok krve a lymfy. Je zapříčiněna mnoha faktory jako je genetika, životní styl, nedostatek pohybu aj. Někdy se uvádí i obezita, ale jak se ukazuje tak to není to hlavní. Díky obezitě ovšem vynikne.

 

Stupně celulitidy

Rozlišují se čtyři stupně:

1. stupeň - počáteční stádium. Projevuje se náznakem pomerančové kůže, jen pokud se kůže zmáčkne prsty. Pravidelnou péči o kůži se dá celulitidy zbavit.

2. stupeň - mírně pokročilá celulitida (neléčená celulitidu prvního stupně). Drobné nerovnosti jsou vidět i bez stlačování kůže. Je-li to na stehnech pak nejprve na vnější straně stehen, a to především při sezení na tvrdém povrchu nebo při ztuhnutí svalů. Tento projev celulitidy se dá při důsledném léčení odstranit a nebo alespoň zmírnit.

3. stupeň - pokročilé stádium celulitidy. Důlky jsou již vidět vždy. Tento projev se při důsledném dodržování léčby dá zmírnit.

4. stupeň – nezvratné změny na kůži. Na kůži jsou hrubé nerovnosti, které jsou důsledkem neléčené celulitidy. Tento stupeň celulitidy je již neléčitelný.

 

Nebezpečí celulitidy

Krom nepěkného vzhledu kůže, tedy kosmetická vada, nic vážného. Je nutné podtknout, že se nejedná o nemoc! Ale pokud se jedná o CELULITU (zánět), tak ta může zhoršit prokrvování končetin (zejména dolních), křečové žíly, bércové vředy či bolestivé otoky.

 

Léčba celulitidy

Nebudeme se zde zabývat všemi možnostmi léčby, ale možnostmi využití olejů při léčbě. Je však nutné zdůraznit, že pro jakoukoli léčbu je potřeba dodržovat zdravý životní styl, mít dostatek pohybu, správný pitný režim a vhodnou stravu. Bez dodržení těchto základních atributů se celulitida nedá léčit! Principem většiny typů léčby celulitidy je zlepšit prokrvení dané oblasti a lepší průtok lymfy.

 

Aplikace oleje při léčbě celulitidy

Oleje při léčbě celulitidy mají za úkol právě zlepšit prokrvení a průtok lymfy. Je nezbytné podotknout, že samotný olej nic nevyřeší! Je potřebná masáž pomocí tohoto oleje! Je dosti druhů olejů, které mohou pomoci. Jejich popis najdete v knize „Léčivé oleje – Hemzal“. 

  • Aplikace olejů se provádí současně s jemnou masáží postižené oblasti a také lymfytických drah.
  • Po nanesení oleje se tento jemně vmasíruje do kůže.
  • Při masáži se nesmí používat velká síla!
  • Po skončení masáže se daná oblast obalí potravinářskou folií a olej se nechá působit 30–40 minut.
  • Nakonec se folie odstraní a zbytek oleje se jemně vytře vhodnou kosmetickou papírovou utěrkou.
  • Tento postup je potřeba provádět aspoň obden.

 

Mohou krémy a jiné prostředky odstranit celulitidu?

Zde asi zklameme mnoho žen. Nemohou! Odstranit celulitidu v podstatě nejde, ale jde zmírnit její externí projevy. Bohužel žádný krém, olejíček, rostliny atd. to samy o sobě nedokáží! Je nutná fyzická aplikace (masáž), jak bylo výše uvedeno, za použití těchto prostředků. Samozřejmě existují i postupy například radiofrekvenční atd., ale to sem nepatří (zde je to o olejích).

Zpět