Oleje pro psy 5

07.05.2016 13:34

Nebezpečné oleje pro psy

 

Avokádový olej

Avokádo je pro psy jedovaté. Mezi obsaženými látkami je Persin, který může poškodit srdce, plíce a jiné tkáně. Navíc tento olej může způsobit žaludeční potíže, zvracení, v některých případech i zánět slinivky. Mezi příznaky otravy patří dýchací potíže, zvětšení břicha a nadměrné hromadění tekutin v hrudníku. Množství, které může způsobit otravu, není přesně známo.

 

Cibulový olej

Obsahuje látky s názvem N-propyldisulfid a alylpropylsulfid. Tyto látky jsou pro psy jedovaté. Vytváří v červených krvinkách Heinzova tělíska, která způsobují praskání krevních buněk. To může též vyvolat anémii, slabost a dýchací problémy. Stačí i malá množství cibulového oleje (nebo i cibule) podávaná v nějakém časovém odstupu, aby došlo ke  kumulativnímů poškození. To samé platí pro pažitkový olej (pažitku) ať už syrovém, sušeném nebo i vařeném stavu.

 

Česnekový olej

Obsahuje N-propyldisulfid, ale méně než cibule. Nepatrné množství nemusí nic způsobit, ale větší množství oleje nebo i česneku způsobuje podobné problémy jako cibulový olej (cibule).

 

Broskvový, jablečný, hruškový, meruňkový, švestkový, třešňový olej

Olej vyrobený z jader broskví, jablek, hrušek, meruněk, švestek, třešní obsahují jedovatý kyanid. Nepatrné množství oleje (nebo několik pecek) nemusí psům způsobit problémy, avšak každé požití způsobuje hromadění kyanidu v těle. Kousání jadérek a pecek způsobuje uvolňování kyanidu.

 

Makadamový olej

Olej vyrobený z makadamových ořechů (a také ořechy) může způsobit slabost, třes a ochrnutí psa. Příznaky jsou obvykle jen dočasné, ale nemusí.

 

Muškátový olej

Olej vyrobený z muškátových ořechů (a také ořechy) může způsobit křeče, třes a smrt psa.

 

Rajčatavý olej

Rajčatový olej vyrobený ze semen lisováním za studena může obsahovat látku tomatin, která je podobná solaninu (toxický alkaloid) a také atropin (může u psa způsobit rozšíření zornic, třes a srdeční arytmi). Klinickými příznaky otravy jsou letargie, nadměrné slinění, dýchací problémy, zvracení, průjem nebo zácpa, rozšíření zornic, křeče. Podobně to platí pro rajčata (plod). Zralá rajčata jsou pro psa méně nebezpečná.

Zpět