Léčivé oleje v domácnosti

24.10.2016 19:46

Často si lidé kladou otázku, které oleje mít při ruce - tedy v domácnosti. Bohužel na to není možné odpovědět univerzálně. I když některé rostlinné oleje jsou vhodné do všech domácností, tak je potřebné se řídit určitými základními pravidly. Mezi tato pravidla patří  zvažovat pro jaký účel oleje je potřeba. Zde se nejedná o oleje na smažení, ale o využití léčivého potenciálu olejů.

Pokud chce někdo nějaké rostlinné oleje užívat pravidelně (případně delší dobu) pro jejich pozitivní působení na organizmus (nejedná se o léčebné užívání při konkrétních potížích, ale o preventivní užívání), tak při jejich výběru by měl sledovat obsah některých důležitých látek. Měla by se  věnovat pozornost správnému poměru mezi nenasycenými mastnými kyselinami omega-9, omega-6 a omega-3 (viz kniha „Léčivé oleje – Hemzal“). Pokud je jejich poměr  nevyvážený nebo nedostatečný, tak se to po určité době odrazí na zdraví. Jako základní oleje (tepelně nijak neupravené) pro preventivní užívání jsou vhodné Olivový, Rýžový, Lněný a Konopný. Samozřejmě, že olejů vhodných jako prevence je více, ale tyto jsou relativně snadno dostupné za přijatelnou cenu. Pozor na to, že tepelnou úpravou se tyto oleje vždy degradují. Jako u všech olejů, tak i u těchto olejů, je nutné pamatovat na dobu jejich spotřeby a způsob uchovávání! Každý rostlinný olej má určitou životnost, které je omezená!

Pokud je olej potřeba na ošetření aktuálních zdravotních problémů, pak je situace poměrně jednoznačná co se týká spotřeby. Vybere se vhodný olej a ten se spotřebuje na tyto potíže. Ovšem pokud je požadavek mít při ruce rostlinný olej s léčivými účinky pro strýčka příhodu, tak to už je jiná věc. Jsou oleje, které mít doma je docela vhodná záležitost. Ovšem i zde je nutné pamatovat na dobu expirace těchto olejů a způsob skladování. Další důležitou věcí je, které olejíčky mít doma při ruce. Tak to už není snadná rada. Je nutné si určit pro jaké neduhy tyto olejíčky by bylo potřeba. Jako základní by bylo možné doporučit olejíčky na nachlazení, spáleniny, desinfekci, bolesti svalů, bolesti zubů, vlasy a drobná poranění kůže. Teď možná někdo očekává informaci jaké olejíčky by to měly být. Tak tyto osoby budou asi zklamány, protože to zde nyní nenajdou. Je potřebné se podívat do knihy „Léčivé oleje – Hemzal“ a tam si vybrat oleje, které budou dotyčnému vyhovovat.

Důležité je nakupovat tyto oleje od firem u nichž je 100% záruka původu oleje, oleje jsou 100% přírodní a za studena lisované. Pozor některé oleje nejde získat lisováním za studena – viz kniha. Pro léčebné účely nelze užívat oleje nějak chemicky upravené či rafinované – viz kniha. Nikdy se nekupuje velké množství oleje, ale jen takové, které lze spotřebovat do doby expirace! I když dosti olejů má nějaké léčivé vlastnosti i po době expirace, tak není žádoucí je po době expirace požívat pro léčebné účely.

Zpět